Obrazovanje

Državna matura po prvi put

Po prvi put ove godine učenici koji pohađaju trogodišnje srednje škole će polagati državnu maturu. Đaci koji su na četvorogodišnjegm obrazovanja sledeće godine će polagati ovaj ispit. On će za mnoge fakultete biti merodavan, što znači da neće morati da polažu prijemni ispit.

Iz Školske uprave u Kruševcu kažu da su na probnom završnom ispitu učenici osmog razreda pokazali nešto slabije znanje iz srpskog jezika u odnosu na prošlu godinu. Rezulati iz matematike su približni prošlogodišnjim. Pilot projekat polaganje državne mature biće prvi put ove godine realizovan za učenike koji pohađaju obrazovne profile u trajanju 3 godine. To će se dešavati 31. maja, 1. i 2. juna.

Roditelji imaju pravo da decu upišu u školu koju žele, ali da bi trebalo da se taj izbor usklađuje sa mestom stanovanja. Odnosno, treba ih upisati u onu koja im je najbliža. To je vrlo značajno zbog ravnomerne raspoređenosti, ali i za sam razvoj i osamostaljivanje dece. To znači da deca koja pohađaju školu po mestu stanovanja u istu odlaze sa svojim drugarima umesto da ih roditelji svakodnevno odvoze i dovoze.

Lutanja u srpskom školstvu se nastavljaju. Prvi koji to osete na svojim leđima su školarci i njihovi roditelji, a kasnije i čitavo društvo. Loši đaci sa malo znanja teško unapređuju zajednicu. Neefikasno i skupo školstvo je naša realnost. Međunarodni testovi i analize stručnjaka to pokazuju već godinama.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!