Poljoprivreda

Kreće setva pšenice

Berba kukuruza na teritoriji Kruševca i Rasinskog okruga polako se privodi kraju. Na redu je setva ozimih sorti strnih žita. Sredina oktobra meseca je optimalni rok za setvu pšenice. U poljoprivrednim apotekama već se nalazi prvi kontigent semena. Prodajne cene variraju od 50 do 70 dinara po kilogramu.

U zavisnosti od sorte za koju se odluče, od toga da li je preporuka dva i po ili tri kilograma po aru, ratari će ove godine za zasejavanje jednog hektara morati da izdvoje od 15 do 18 hiljada dinara. Trenutno su popularne strane sorte pšenice koje su otpornije na bolesti. Ipak, stari ratari se ne odriču domaćih, koje su već proverene na ovom području, bar tako kažu u ovdašnjim poljoprivrednim apotekama.

− Popularne sorte semenske pšenice su Izalco CS lideina sorta (Izalco lidea), francuska sorta, Agromarket je dorađuje i 68 dinara košta kilogram. Sobred (sobred) je iste cene, Foxyl KWS-ova (Foxyl KWS). To su rane i srednje rane sorte pšenice, vrlo otporne na bolesti, niže sorte. One su otpornije na vetrove, na određene vremenske uslove. Sa osiljkama – što je dodatno veliki plus, jer ih manje napadaju ptice i bube. Domaće sorte Pobeda, Simonida, NS, Dragana i tako dalje. Cene se kreću od 52 dinara i malo manje su otporne na bolesti koje su trenutno kod nas zastupljene. Ali, to su klasične sorte koje se kod nas seju i uglavnom stariji poljoprivrednici pribegavaju tim sortama − kažu u poljoprivrednim apotekama.

Inače, kada je reč o prinosima, stručnjaci kažu da strane sorte pšenice daju izuzetno lepe prinose. Naravno, uz određenu negu i određena hraniva. Veštačka đubriva 5-7 kilograma po aru, naravno prskanje herbicidima i fungicidima obavezno. To je obavezno i kod naših domaćih sorti pšenice.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!