Dobro došli na Internet portal Kruševac   Pročitaj mi tekst! Dobro došli na Internet portal Kruševac

Dobre vesti za poljoprivredna gazdinstva

Dobre vesti stižu za registrovana poljoprivredna gazdinstva. Naime, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima. Cilj je ublažavanje posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2. Objavljena je 16. aprila 2020. u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

Pravo na isplatu novčane pomoći u skladu sa ovom uredbom ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice-nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Lice treba da je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivreda i ruralni razvoj (u daljem tekstu: Registar) i nalazi se u aktivnom statusu u Registru ako ispunjava jedan od posebnih uslova, i to ako:

1. u Registru ima upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, u skladu sa šifarnikom biljne proizvodnje koji je sastavni deo propisa kojim se uređuje registar poljoprivrednih gadinstava i to 25 dinara po kvadratnom metru upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, a najviše 90.000,00 dinara po korisniku;

2. je vlasnik krave koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo (Centralna baza) ili je vlasnik krave član njegovog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i to 3.000,00 dinara po grlu krave, a najviše 30.000,00 dinara po korisniku;

3. je vlasnik ovce ili koze koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi ili je vlasnik ovce ili koze član njegovog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i to 500,00 dinara po grlu ovce ili koze, a najviše 20.000,00 dinara po korisniku;

4. je vlasnik košnice pčela koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi ili je vlasnik košnice pčela član njegovog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i ako vlasnik košnice pčela ima 70 ili više godina starosti u 2020. godini i to 800,00 dinara po košnici pčela, a najviše 20.000,00 dinara.

Detalji

Kompletan tekst uredbe možete naći ovde.

Isplata novčane pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u skladu sa ovom uredbom vrši Ministarstvo finansija – Uprava za trezor. Radi se na osnovu dostavljenih podataka u elektronskom obliku od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za agrarna plaćanja. Plaća se na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva otvoren kod poslovne banke i upisan u Registar.

Napomena: Poljoprivredna gazdinstva NE podnose zahteve za ovu vrstu pomoći. Sredstva će im biti uplaćena direktno na namenski žiro račun za gazdinstvo.

I pored toga što su u pitanju relativno mala sredstva, ipak su ovo dobre vesti. Gazdinstva će makar delom ublažiti posledice pandemije.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Pročitaj mi tekst!