Poljoprivreda

Dobre vesti za poljoprivredna gazdinstva

Dobre vesti stižu za registrovana poljoprivredna gazdinstva. Naime, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima. Cilj je ublažavanje posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2. Objavljena je 16. aprila 2020. u “Službenom glasniku Republike Srbije”.

Pravo na isplatu novčane pomoći u skladu sa ovom uredbom ostvaruje pravno lice, preduzetnik i fizičko lice-nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Lice treba da je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivreda i ruralni razvoj (u daljem tekstu: Registar) i nalazi se u aktivnom statusu u Registru ako ispunjava jedan od posebnih uslova, i to ako:

1. u Registru ima upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, u skladu sa šifarnikom biljne proizvodnje koji je sastavni deo propisa kojim se uređuje registar poljoprivrednih gadinstava i to 25 dinara po kvadratnom metru upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, a najviše 90.000,00 dinara po korisniku;

2. je vlasnik krave koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo (Centralna baza) ili je vlasnik krave član njegovog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i to 3.000,00 dinara po grlu krave, a najviše 30.000,00 dinara po korisniku;

3. je vlasnik ovce ili koze koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi ili je vlasnik ovce ili koze član njegovog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i to 500,00 dinara po grlu ovce ili koze, a najviše 20.000,00 dinara po korisniku;

4. je vlasnik košnice pčela koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi ili je vlasnik košnice pčela član njegovog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i ako vlasnik košnice pčela ima 70 ili više godina starosti u 2020. godini i to 800,00 dinara po košnici pčela, a najviše 20.000,00 dinara.

Detalji

Kompletan tekst uredbe možete naći ovde.

Isplata novčane pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u skladu sa ovom uredbom vrši Ministarstvo finansija – Uprava za trezor. Radi se na osnovu dostavljenih podataka u elektronskom obliku od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za agrarna plaćanja. Plaća se na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva otvoren kod poslovne banke i upisan u Registar.

Napomena: Poljoprivredna gazdinstva NE podnose zahteve za ovu vrstu pomoći. Sredstva će im biti uplaćena direktno na namenski žiro račun za gazdinstvo.

I pored toga što su u pitanju relativno mala sredstva, ipak su ovo dobre vesti. Gazdinstva će makar delom ublažiti posledice pandemije.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!