Kultura

Karikature Špira Radulovića u KCK

Karikature Špira Radulovića, dobitnika prve nagrade za karikaturu na 25. Međunarodnom festivalu “Zlatna kaciga”, biće prikazane na izložbi u Galeriji KCK. Ona će biti otvorena sutra i trajaće do kraja februara 2018. godine. Špiro Radulović je rođen u Podgorici 1942. godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Kao lekar i doktor nauka penzionisan je kao univerziteski profesor mikrobiologije i parazitologije.

SpiroRadulovic
Špiro Radulović, prvonagrađena karikatura

Karikature Špira Radulovića

Karikature objavljuje još od srednjoškolskih dana. Prvi radovi su mu objavljivani u Glasu Istre u Puli kada je imao 14 godina. Od tada je objavio preko deset hiljada karikatura u domaćim publikacijama (Jež, Politika, Ilustrovana politika, Intervju, Novosti, Veseli svet, NIN, Glas javnosti …). Objavljivao je i u stranim časopisima (Krokodil, Osten, Pardon, Sršel, Ludaš maći, Pavliha, Glas Istre …).

Nagrađivan je oko pedeset puta u zemlji i inostranstvu. Najznačajnije nadrade je dobio u Montrealu (Kanada), Gabrovu (Bugarska), Knoke Hejstu ( Belgija), Sintri (Portugalija), Beogradu …

Individualne izložbe karikatura je imao u Njujorku, Beogradu, Sofiji, Istanbulu, Puli, Kruševcu, Kragujevcu, Nišu…

Objavio je dve knjige karikatura: Trijumfalna kapija i Anpasan. Ilustrovao je preko 15 knjiga naših satiričara. Član je udruženja karikaturist FECO Srbija.

Osnivač je Međunarodnog konkursa karikatura ,,Aleksandar Klas” u Beogradu i član borda Salona antiratne karikature u Kragujevcu. Bio je član žirija brojnih međunarodnih konkursa karikature u zemlj i inostranstvu.

Sada je karikaturista Ilustrovane politike i direktor portala Animal cartoon koji je pokrenuo međunarodni konkurs karikatura o životinjama.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!