Društvo

Izložba u Kući Simića

Kruševački Narodni muzej zove na otvaranje izložbe:

“Pozivamo vas na otvaranje izložbe nakita iz etnološke zbirke našeg muzeja STADE SE BISER ZLATOM NIZATI.

Etnološka zbirka Narodnog muzeja Kruševac ističe se po značaju i bogatstvu predmeta koje čuva. Oni svedoče o svakodnevnom životu stanovništva na ovim prostorima, u bližoj i daljoj prošlosti, u različitim društvenim i ekonomskim uslovima. Klasifikovani su i deponovani po vrsti materijala, da bi se vremenom, kako se njihov broj uvećavao, počele formirati zbirke i kolekcije. U zbirci koja broji oko šest hiljada predmeta značajno mesto zauzima nakit.

narodni_muzej_krusevac_izlozbaNakit je naziv za predmete kojima čovek ukrašava svoje telo i odeću. Sakupljanje nakita počelo je samim formiranjem Muzeja. Veći deo je otkupljen, manji je poklonjen Muzeju, a ima i zatečenog nakita sa nepotpunim podacima o poreklu. Predmeti su upotrebljavani u devetnaestom i u prvoj polovini dvadesetog veka. Nakit je izrađivan uglavnom od metala (bronza, bakar, mesing, srebro, zlato) u svim tehnikama koje se na metalu primenjuju. Vekovno ropstvo pod Turcima ostavilo je trag na izradi nakita, a on se, trpeći druge uticaje, uklopio u potrebe našeg stanovništva. Majstori kujundžije su se trudili da usklade želje i tradiciju, te da svojom veštinom i zanatskim umećem zadovolje onoga ko nakit nosi. Vremenom se menjao i materijal od koga je nakit izrađivan, tehnike i način ukrašavanja.

Zbirka nakita sadrži oko sto dvadeset predmeta raspoređenih u nekoliko manjih celina. Najviše ima ženskog, nešto manje muškog, dok dečijeg nakita nema u zbirci.

Izložba STADE SE BISER ZLATOM NIZATI je prilika da se posetioci upoznaju sa ovom značajnom celinom etnološke zbirke Narodnog muzeja Kruševac.

Autor izložbe je Zorica Simić, muzejski savetnik etnolog, saradnici Zorana Drašković i Vesna Bogdanović, kustosi pedagozi i Jovana Stojković, kustos etnolog.”

Kuća Simića, sreda 23. 11. 2016., 19.00

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!