Društvo

Muzeji za 10

Manifestacija MUZEJI ZA 10 nacionalna je muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po osmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u preko 56 gradova i mesta širom Srbije, 122 učesnika, na preko 170 lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje.

Narodni muzej Kruševac, jedan od učesnika ovogodišnje manifestacije, pripremio je, za svoje posetioce, više programa.

CENTRALNA ZGRADA MUZEJA, Trg despota Stefana 15

Kao i prethodnih godina, pred posetiocima je stalna muzejska postavka, koja na dva nivoa centralnog muzejskog zdanja prati istorijski i kulturni razvoj grada i okoline od najstarijih vremena do današnjih dana. U Velikoj sali muzeja gostuje izložba Muzeja Vojvodine KARLOVAČKA GIMNAZIJA KAO ČUVAR KULTURNE BAŠTINE, autorke Čarne Milinković, više kustoskinje istoričarke, i koautorke mr Lidije Mustedanagić, muzejske savetnice. Prva srpska pravoslavna gimnazija u Habzburškoj monarhiji, koja je osnovana posle Temišvarskog sabora 1791. godine u Sremskim Karlovcima, proslavila je svoj jubilej – 230 godina postojanja. Iste godine kada je osnovana, začeta je i spomen-biblioteka koja danas čuva stare i retke knjige unutar bogatog bibliotečkog fonda od skoro 19.000 izdanja, a u njoj se nalazi i najstarija botanička zbirka u Srbiji – Volnijev herbarijum, koji je nastao 1797. godine. Herbarijum sadrži 7.000 primeraka biljaka, od toga je 200 u centurijama, knjigama od sto strana sa 100 vrsta biljaka.

UMETNIČKA GALERIJA NARODNOG MUZEJA KRUŠEVAC, Majke Jugovića 12

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Kruševacpred posetiocima je aktuelna izložba BOŽIDAR DžMERKOVIĆ – SLIKE I GRAFIKE / POKLON ZBIRKA, do 30. maja 2022. Izložba predstavlja izbor iz grafičkog i slikarskog opusa Božidara Džmerkovića, presek stvaralaštva prisutnog skoro sedam decenija na likovnoj sceni, i promoviše i upoznaje sa poklon zbirkom koju je umetnik darovao svome gradu. Džmerković je rođen u Mogilecu (Makedonija) 1930. godine, a odrastao je u Kruševcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1954. i postdiplomske studije 1956. u klasi profesora Marka Čelebonovića. Kao redovan profesor predavao je na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, do penzionisanja 1996. godine. Član je Grafičkog kolektiva od 1955. i ULUS od 1956. a izlaže od 1955. godine. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja za grafiku, ilustraciju, ukupno stvaralaštvo i životno delo.

Tokom Nedelje muzeja i Noći muzeja biće organizovana stručna vođenja, kojima će se predstaviti stvaralaštvo umetnika, ali i govoriti o poklon zbirkama, načinu nastajanja i formi poklona, važnosti darivanja i značaja predstavljanja ovakvih zaveštanja samih umetnika, njihovih porodica,naslednika, kolekcionara, za galerije i muzeje, i likovnu i kulturnu baštinu. Kustos izložbe je Biljana Grković, istoričarka umetnosti – muzejska savetnica.

KUĆA SIMIĆA, Majke Jugovića 2

Pored stalne postavke, koja odslikava enterijer jednog građanskog doma na razmeđu vekova, pred posetiocima je izložba DOGODINE U ISTO VREME, izložba fotografija privatnih i javnih jubileja od prve polovine HH veka do danas. Od malih i velikih matura, godišnjica brakova ili prijateljstava, pa do masovnih proslava 1. maja, 8. marta ili ostalih ilustrovanih državnih praznika. Pred posetiocima je preko 300 fotografija prikupljenih od dvadeset dvoje učesnika i dve institucije kulture. Autor izložbe je Zorana Drašković, muzejski pedagog.

VAŽNA NAPOMENA: Ove godine, XVIII Evropska noć muzeja obeležava se U SUBOTU 14. MAJA, a muzejski objekti radiće DO PONOĆI. Tokom trajanja manifestacije, ulaz će biti besplatan.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!