Kultura

Izložba Biljane Đurđević u Umetničkoj galeriji

U Umetničkoj galeriji, sutra u 19.00, biće otvorena izložba radova Biljane Đurđević.

Izložba Biljane Đurđević jedne od najistaknutijih savremenih srpskih slikarki realizuje se posle dve decenije praćenja njenog stvaralaštva u kruševačkoj Umetničkoj galeriji. Nastavak je izložbe „Studija slučaja“, realizovane tokom prošle godine u Salonu Muzeja savremene umetnosti i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci.

U specifičnom prostoru Galerije izložba „Studija slučaja – nestajanje“ obuhvata deo ciklusa proizašao iz grafičke novele koju je umetnica objavila 2020. godine. Predstavlja slike, medij koji je dominantan u dosadašnjoj umetničkoj praksi i stop–animaciju, kojom se bavi poslednjih godina.

Izložba „Studija slučaja – nestajanje“, u značenjski slojevite prizore zasnovane na realizmu i figuraciji kao osnovnim odlikama umetničke prakse Biljane Đurđević, kao svojevrsne simboličke predstave, koje se nadovezuju i nastaju kao čitave serije, uključuje kao važan segment sam izložbeni prostor Galerije, građanske kuće sa početka prošlog veka.

Biljana Đurđević (Beograd, 1973. godina) je diplomirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1997. godine. Tamo je završila magistarske i doktorske studije 2013. godine. Na istom fakultetu radi od 2009. godine. Takođe, 2011. i 2012. godine bila je gostujući predavač na Univerzitetu Parsons – The New School, Njujork, SAD.

Od 1998. godine samostalno je izlagala u Srbiji i inostranstvu. Između ostalog, u Stokholmu, Haifi, Tel Avivu, Izrael, Beogradu, Berlinu, Beču i Budimpešti.

Dobitnica je Politikine nagrade za najbolju izložbu 2012. godine.

Dela joj se nalaze u javnim i privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu kao što su: Museet Moderna, Švedska; Podesta Collection, SAD; C Collection, Švajcarska; Muzej savremene umetnosti Beograd; Muzej Frissiras, Grčka; Essl kolekcija, Austrija; Muzej savremene umetnosti Askona, Švajcarska itd.

U okviru izložbe biće organizovan razgovor sa Biljanom Đurđević, stručna vođenja i promocija kataloga.

Izložba se priređuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RSrbije.

Kustos izložbe je Biljana Grković

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!