DruštvoVarvarin

Gerontodomaćice iz Varvarina stekle licencu za pružanje usluga

Asocijacija za razvoj Žagubice, sa kojom je Opština Varvarin potpisala ugovor za pružanje usluge pomoć u kući za stare i odrasle osobe u okviru projekta ”Pomoć u kući za dostojanstvenu starost”, organizovala je edukaciju gerontodomaćica koje su započele ili treba da pružaju uslugu korisnicima za sticanje validne licence za obavaljanje ove usluge.

Obuka je održana krajem oktobra i polaznici su, između ostalog, edukovani o socijalnoj zaštiti, o specifičnostima starosti, o potrebama starih osoba, njihovoj ishrani, načinu života, o veštinama komunikacije sa starim osobama i drugim bitnim stvarima. Petnaest gerontodomaćica je uspešno prošlo obuku i na taj način ispunilo sve potrebne uslove da bi pružanje usluge pomoć u kući stanovnicima opštine Varvarin bilo u potpunosti usklađeno sa nacionalnim standardima i zakonodavstvom.

gerontodomacice-varvarin
Polaznice obuke za gerontodomaćice u Varvarinu

Uslugu “Pomoć u kući” Asocijacija za razvoj Žagubice je pokrenula početkom avgusta i trenutno je pruža šest gerontodomaćica za 49 korisnika, dok su trenutno u proceduri obrade u Centru za socijalni rad u Varvarinu zahtevi podneti od strane 25 osoba.

Projektom ”Pomoć u kući za dostojanstvenu starost” je predviđeno da se uspostavi usluga pomoć u kući za minimalno 80 korisnika sa teritorije opštine Varvarin za čije će pružanje biti angažovano minimalno 15 gerontodomaćica.

Ova aktivnost je deo projekta ”Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu”, koju EU finansira sa 5.4 miliona evra, a koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji (www.europa.rs), u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs).

Projekat ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova, koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017.godine

Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa. Više o projektu možete saznati na www.socijalnainkluzija.rs

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!