Društvo

Savet za štampu osuđuje progon porodice nastradalog dečaka

Savet za štampu poziva sve kolege i koleginice da se uzdrže od neprofesionalnog i nepristojnog izveštavanja o porodicama koje su doživele tragediju i izgubile nekog od svojih bližnjih.

Takodje, Savet osuđuje progon kojem je u sredu bila izložena porodica dečaka poginulog pri pokušaju da izađe iz gradskog autobusa, kao i objavljivanje fabrikovanih detalja o njihovom životu i trenutnom stanju. Novinari tiražnog dnevnog lista najpre su presretali članove porodice, a potom, ne dobivši ono što su želeli – izmislili izjavu dečakove bake.

Upozoravamo kolege i koleginice da je takvo izveštavanje u suprotnosti s poglavljima 1, 5, 6 i 7 Kodeksa novinara Srbije koja se odnose na istinitost, novinarsku pažnju, odnos prema izvorima i pravo na privatnost.

Osim što su dužni da objavljuju samo istinite i proverene informacije, novinari imaju obavezu da prilikom razgovora s unesrećenim ljudima, pokažu empatiju, ne zloupotrebe njihov emotivni status i da ni na koji način ne naruše njihovu porodični intimu.

Proganjanje porodice koja je upravo ostala bez deteta predstavlja, ne samo kršenje elementarnih profesionalnih standarda, već i narušavanje ugleda čitave naše profesije.

Zbog toga, Savet insistira na tome da mediji poštuju Kodeks novinara Srbije i izveštavaju na osnovu činjenica,  jedino i isključivo u interesu javnosti. Sve medije koji su objavili sporne tekstove poziva da ih uklone iz svojih onlajn izdanja.

Članovi Upravnog odbora i Komisije za žalbe Saveta za štampu

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!