Saradnja

Gerontodomaćice kao članovi porodice

Kroz projekat “Unapređenje socijalne zaštite u Opštini Ražanj” pomoć gerontodomaćica koristi nekoliko desetina starih i nemoćnih žitelja ražanjske opštine.

Stanoje (79) i Gospođina (78) Mladenović su penzioneri. On je nekada radio u školi, kao majstor na održavanju, potom kao privatnik dok je Gospođina bila zaposlena u aleksinačkom preduzeću “Kvalitet”. Imaju dve ćerke, šestoro unučadi i osmoro praunučadi, koji žive u Vinči i Kruševcu ali im je, zbog teških bolesti, pomoć gerontodomaćice, neophodna svakog dana.

Dragica Jovanović svakog dana pomaže Gospođini i Stanoju Mladenoviću FOTO: CINK - S.Milenković
Dragica Jovanović svakog dana pomaže Gospođini i Stanoju Mladenoviću FOTO: CINK – S.Milenković

Pomoć nam je baš potrebna jer je supruga imala tri šloga dok sam ja dva puta operisao tanko crevo i nosim kesu. Ćerka iz Kruševca je često tu, ponekad i prespava, ali ne može da bude ovde non-stop pa nam Cica pomaže”, priča tihim glasom Stanoje i nastavlja.

Ponekad uspem da suprugu odvedem do kupatila a ponekad oboje padnemo. Zato nam je pomoć neophodna. Cica dolazi svakog dana nap o sat vremena. Donosi nam lekove, ide u prodavnicu, zimi doda drva u kotao. Radi sve što treba”, kaže Stanoje dok mu se u uglovima očiju pojavljuju suze.

Dragica Jovanović (55), u Ražnju i okolini poznatija kao Cica, kao gerontodomaćica radi  od 2007. godine. U pogonu IMK “14. oktobar” u Varvarinu radila je 19 godina kao planer i magacioner računopolagač.

Kada sam ostala bez posla konkurisala sam svuda gde sam videla neku šansu. Svi su me pitali za godine, niko za sposobnosti i veštine. Prijavila sam se za projekat sa gerontodomaćicama preko biroa. Raditi sa starima nije teško samo moraš da imaš dušu i strpljenje”, objašnjava Cica.

Kaže da je za prethodnih 11 godina vodila brigu o oko 50 starih i onemoćalih Ražanjčana. U početku je imala i po 10 do 12 korisnika dnevno. Sada brine o šestoro korisnika od kojih najstariji ima 95 godina.

Mnogi traže mene pa ih imam nekoliko na čekanju. Svakog dana obilazim sve. Imam precizan raspored jer se zna kada koga treba presvući, nahraniti, kada ko ima terapiju. Zimi je teže jer se svi greju na drva pa treba i podložiti”, dodaje Cica.

Priznaje da joj najteže padaju njihove bolesti i psihičko propadanje jer su stari, nemoćni a deca daleko.

Pokušavam da ih razvedrim, nasmejem i najčešće i uspevam u tome. Treba biti profesionalan i postaviti granice. Mi nismo kućne pomoćnice već smo tu da pomognemo. Ponekad znaju da budu i džangrizavi ali kada radiš dugo onda prema svakom imaš odgovarajući pristup. U Ražnju postoji velika potreba za ovom vrstom usluga jer je puno starih ljudi. Stanje je alarmantno jer deca odlaze. Možda će i meni sutradan trebati takva pomoć jer su mi sinovi otišli”, glasno razmišlja Dragica Jovanović – Cica, jedna od najpopularnijih gerontodomaćica u Ražnju.

U projektu  “Unapređenje socijalne zaštite u Opštini Ražanj”, u delu koji se odnosi na usluge pomoć u kući angažovano je 12 gerontodomaćica koje opslužuju više od 60 korisnika.

Projekat “Unapređenje socijalne zaštite u Opštini Ražanj” sprovodi se uz finansijsku podršku Evropske unije.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
1 Komentar
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milan
Milan
14.05.2018. 14:49

Sve pohvale za gerontodomacicu Cicu iz Raznja. Svaka pohvala za opstinu i organizaciju centra. Iskustvo govori da svakom starom coveku kad tad treba tudja nega, tako da bi trebalo da postoji vise ljudi… Dalje »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!