Društvo

CINK organizovao stručni skup za novinare

U organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK danas je na Jastrepcu završen trodnevni stručni skup “Jačanje kapaciteta lokalnih medija za izveštavanje o nasilju nad ženama”.

Na skupu je učestvovalo više od 20 novinarki i novinara i predstavnica organizacija civilnog društa iz Aleksinca, Doljevca, Sokobanje, Trstenika, Čačka, Varvarina i Kruševca.

Trenerice i predavačice na skupu bile su Nadežda Budimović, glavna i odgovorna urednica nedeljnika “Grad” iz Kruševca i članica Izvršnog  odbora NUNS, Miljana Nešković, novinarka i članica grupe “Novinarke protiv nasilja prema ženama”, aktivistkinja Marija Lukić i Snežana Jakovljević, aktivistkinja i predsednica Udruženja žena “Peščanik”.

Miljana Nešković je održala tri zanimljiva predavanja o odgovornom novinarstvu, etičkom izveštavanju o nasilju nad ženama i o tome kako treba pristupiti žrtvama nasilja. Podsetila je da su “Novinarke protiv nasilja prema ženama” objavile “Smernice za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama”. Cilj smernica je da se poboljša kvalitet izveštavanja o ovoj temi, razreše dileme s kojima se često susreću novinarke i novinari, ali i da se izbegne ili makar umanji nivo traumatizacije žena sa iskustvom nasilja, koja nastaje kao posledica izloženosti javnosti.

Marija Lukić o svom iskustvu

Marija Lukić je govorila o svom iskustvu sa medijima pre i tokom suđenja bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki koji je osuđen jer je seksualno uznemiravao i zlostavljao.

Očekivala sam da će lokalni mediji biti na strani Jeličića jer su godinama bili finansirani iz budžeta. Znala sam da će biti korišeni za spinovanje javnosti, za minorizovanje slučaja. Ono što se dešavalo na suđenju i način kako su izveštavali bila su dva paralelna univerzuma”, kazala je Lukićeva.

Ona je dodala da su mediji sa nacionalnom pokrivenošću, izuzimajući nekoliko tabloida, imali potpuno drugačiju ulogu i da su u velikoj meri doprineli da se sudski proces ubrza i da bude dostupan najširoj javnosti.

Snežana Jakovljević je kazala da mediji o nasilju prema ženama uglavnom pišu kada se ono dogodi.

Kada mediji prikažu eksplicitne fotografije na kojma su žene žrtve nasilja, eksplicitne scene nasilja , ako je reč o elektronskim medijima, to takodje ne ohrabruje žene da prijave nasilje. One se u tom trenutku dodatno uplaše i najčešće se povuku i najčešće ne bi, najveći procenat žena je reklo da ne bi prijavile nasilje u tom slučaju. Kada mediji govore o kaznenoj politici, kada govore o tome šta se desilo sa nasilnikom, kada govore o reakciji javnosti, kada govore o nultoj toleranciji na nasilje, kada se nekako bave fenomenološki pitanjem  nasilja to na žene koje su žrtve porodičnog nasilja utiče ohrabrujuće  i one bi u tom slučaju se mnogo češće usudile da prijave nasilje. Kada mediji objave fotografiju na kojoj, recimo, nasilniku ruke prekrštene ili sudijski čekić, kada se vide lisice to takodje deluje ohrabrujuće na žene  zato što govori o tome a je pravda dostižna”, pojasnila je Snežana Jakovljević.

Održavanje stručnog skupa “Jačanje kapaciteta lokalnih medija za izveštavanje o nasilju nad ženama” finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: krusevacpress.com

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!