Društvo

Advokati protestuju

Svi advokati protestuju i danas neće raditi. Kako je saopštila Advokatska komora Srbije (AKS), u ponedeljak 5. jula organizovana je jednodnevna obustava rada svih advokata na teritoriji Srbije. Obustava je organizovana zbog predloga poslanika za autentično tumačenje odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima.

Iz AKS kažu: “Donošenjem predloženih autentičnih tumačenja ponovo bi se aktivirao princip retroaktivnosti na taj način što bi se stvorili uslovi za ponavljanje svih pravnosnažnih okončanih postupaka, a građani bili dovedeni u situaciju da izgube sporove koje vode ili u kojima su već uspeli u ostvarenju tužbenog zahteva protiv banaka”.

Navedenim izmenama zakona bi, kako tvrde advokati koji protestuju, bio promenjen način naplaćivanja sudskih taksi. Tako bi građanima bilo otežano pokretanje sudskih postupaka. Sa druge strane, Ministarstvo pravde je takve navode negiralo.

Tokom današnje obustave rada advokati neće pristupati na ročišta za glavnu raspravu i glavne pretrese pred sudovima. Takođe, neće pristupati pred tužilaštvima u istražnim postupcima i postupcima pregovora oko primene oportuniteta ili sporazuma o krivici. Neće pristupati ni pred organima uprave, javnim beležnicima i privatnim izvršiteljima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima. Jedini izuzetak je u slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom povodom odredjivanja pritvora.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!