DruštvoPažnja !

Produžen je rok za zamenu oružnih listova

Produžen je rok za zamenu starih oružnih listova novim biometrijskim ispravama. Rok je bio potvrđen za početak marta ove godine. Posle velihih diskusija i protivljenja javnosti produžen je za još godinu dana. Preciznije, novi rok je do 5. marta 2020.

Zakon o oružju i municiji koji je usvojen 2016. uveo je niz novina. Pre svega u pogledu kategorija oružja, uslova i režima za njegovo posedovanje i obaveznog lekarskog pregleda. Vlasnici oružja su bili u obavezi da u roku od tri godine zamene stare isprave. Međutim, prema statistici, mali broj je ovu obavezu izvršio u proteklom periodu. To govori da su mnogi vlasnici oružja, po staroj navici, čekali poslednji čas.

Propisi

Vlasnik oružja je u obavezi da prilikom zamene oružanog lista u policijsku stanicu donese oružje na uvid, kao i stare isprave. Pored toga, mora dostaviti potvrdu da protiv njega nije pokrenut krivični postupak. Uz to i lekarsko uverenje o sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Sastavni deo postupka je i dokument koji dokazuje opravdanost razloga za posedovanje oružja. Opravdani razlog se razlikuje u zavisnosti od vatrenog oružja koje se poseduje. Ukoliko neko poseduje lovačku pušku ili karabin, moraće da priloži uverenje o položenom lovačkom ispitu ili kopiju lovne karte. Ukoliko je oružje namenjeno sportu, moraće da priloži potvrdu o članstvu u nekom od streljačkih klubova.

Velika polemika se razvila oko obuke za rukovanje oružjem. Ipak, po Zakonu ovakva obuka nije obavezna za one koji već imaju dozvolu i menjaju je za novu, biometrijsku.

Što se troškova tiče, izdavanje novog oružnog lista košta 1.500 dinara. 600 dinara košta obrazac koji izrađuje Zavod za izradu novčanica, a 900 dinara je naknada za troškove izrade. Oni koji poseduju oružje sa olučenim cevima, odnosno pištolje, revolvere i karabine, moraju da uplate i republičku taksu od 5.360 dinara ili 2.560 dinara za neolučene cevi. Uz ove troškove, treba uračunati i lekarsko uverenje. Njegova cena se kreće od 2.500 do 6.000 dinara, zavisno od zdravstvene ustanove. Tu je i potvrda o nekažnjavanju. Ukupno, za zamenu stare novom biometrijskom ispravom vlasnici oružja treba da izdvoje otprilike između 10 i 15 hiljada dinara.

U odnosu na stari dokument, na jednom biometrijskom oružnom listu moći će da se registruje do 10 komada pušaka ili isto toliko pištolja.

Produžen je rok, ali vlasnici oružja koji do 5. marta naredne godine ne zamene oružne listove biće novčano kažnjeni. Zakon propisuje kazne u iznosu od 5.000 do 150.000 dinara, a postoji rizik i da se oružje i municija oduzmu.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!