Brus

Brus poništio lokacijske dozvole za izgradnju četiri mini hidroelektrane

Opštinska uprava Brus je, u ponovnom postupku, a postupajući po službenoj dužnosti, donela rešenje prema kome nisu ispunjeni zakonski uslovi za ponavljanje postupaka za izdavanje lokacijskih dozvola za izgradnju mini hidroelektrana “Segretovica”, “Ribari”, “Lapčevići” i “Drtevci”. Za njih su prethodno, sredinom i krajem marta ove godine, bila izdata rešenja za lokacijsku dozvolu.

Ipak, rešenjem Republičkog urbanističkog inspektora Ministarstva građevinarstva i urbanizma Republike Srbije naloženo je Opštinskoj upravi Brus da poništi rešenje o izdatim lokacijskim dozvolama.

Razlog za sve ovo je činjenica da rešenje o lokacijskoj dozvoli prestaje da važi ukoliko investitor u roku od dve godine od dana pravosnažnosti ovog rešenje ne podnese zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Takođe, stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji lokacijska dozvola je ukinuta, a uvedena je obaveza pribavljanja lokacijskih uslova i to za izgradnju, odnosno dogradnju objekta za koji se izdaje građevinska dozvola, kao i za objekte koji se priključuju na komunalnu i drugu infrastrukturu.

Uz ove pravno – formalne uslove, u bruskoj opštini je bilo evidentno i nezadovoljstvo građana u pojedinim selima, tamo gde bi planirani radovi na izgradnji mini hidrocentrala ozbiljno ugrozili lokalne vodotokove, a time i sam opstanak ljudi koji tu žive.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
2 Komentari
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!