Kultura

Bajke za svakoga

Kruševačka organizacija Alternativni centar za devojke nam je uputilo informaciju koju prosleđujemo u potpunosti.

Alternativni centar za devojke Vas poziva da dođete na promociju publikacije “Bajke su za svakoga”, koju organizujemo u Alternativnom kulturnom centru Gnezdo (Živorada Stankovića bb), u subotu, 30. juna 2018., od 17h do 19h.

Publikacija “Bajke su za svakoga” je nastala kao rezultat rada i razmene mladih u okviru projekta Erasmus+, sa prostora bivše Jugoslavije. Naime, dvadesetak mladih iz BiH, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije je tokom edukativnih seminara u Sarajevu i Budvi, zajednički radilo na dekonstrukciji, odnosno na novom pisanju starih / već poznatih bajki. Kao što je poznato, tradicionalne bajke, odnosno fenomeni i motivi koji u njima dominiraju, ne odgovaraju savremenom načinu života i potrebama dece / mladih. Zbog toga se danas suočavamo sa slabim čitanjem i interesovanjem za bajke uopšte. Upravo iz ovog razloga, bajke koje se nalaze u publikaciji “Bajke su za svakoga”, donose jedan moderan pogled na svet bajki, pa tako umesto princeza imamo “obične devojčice”, heroji nisu samo dečaci / muškarci, životima likova u bajkama ne upravljaju vile i natprirodne sile već oni sami i slično.

S obzirom da je većina tradicionalnih bajki pisana u vreme i u kontekstu nepoštovanja ljudskih prava, bajke koje se nalaze u publikaciji “Bajke su za svakoga”, pisane su na principima poštovanja i slavljenja različitosti, te su neke grupe/pojedinci/ke, koji su u starim bajkama bili marginalizovani ili potpuno isključeni, sada dobili poseban tretman, odnosno, zasluženu pažnju.

Na promociji publikacije “Bajke su za svakoga” će govoriti mladi koji su učestvovali u projektu i pisanju bajki; Vendi Kesarica (Hrvatska), Aleksandra Taseva (Makedonija), Irma Rastoder (Crna Gora) i Mirza Halilčević (BiH). Događaj će moderirati profesorka književnosti Sonja Antić, a ispred Alternativnog centra za devojke će učestvovati Anita Dragosavac, koordinatorka Erasmus+ projekta “Bajke su za svakoga” u Srbiji.

Projekat “Bajke su za svakoga” podržan je od strane Erasmus+ programa Evropske unije. Fondacija “CURE” je organizacija koja implementira projekat, a partneri na projektu su NVO “Juventas” (Crna Gora), “Alternativni centar za devojke” (Srbija), “CESI” (Hrvatska) i “Helsinški komitet za ljudska prava – grupa LezFem” (Makedonija). Bajke su napisali/e učesnici/ce koji/e su prošli/e edukativni dio programa iz ovih pet država, te potom kreirali bajke u saradnji sa Vaskom Raičevićem, dramaturgom i stručnjakom iz Podgorice (Crna Gora).

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!