Vojska Srbije

ABHO jedinica na obuci

Kasarna “Car Lazar” i vojni kompleks “Ravnjak” su mesta gde je trenutno u toku obuka jedinice iz sastava 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO). Ova jedinica je deklarisana za učešće u multinacionalnim operacijama po konceptu operativnih sposobnosti.

Saopštenje koje je izdalo Ministarstvo odbrane o pomenutoj obuci kažu sledeće. Pripadnici ove jedinice Vojske Srbije prolaze sveobuhvatne pripreme i kompleksnu obuku. Cilj je da se dostigne zahtevani nivo za izvršavanje zadataka u međunarodnom okruženju.

Težište je na taktičkim uvežbavanjima za realizaciju kolektivnih zadataka koji ih mogu očekivati u multinacionalnim operacijama. To mogu biti radiološko-hemijsko-biološka dekontaminacija zemljišta, ljudi, naoružanja i tehničkih sredstava, patroliranje, uspostavljanje punktova, zaštita snaga i objekata, kao i zbrinjavanje i evakuacija povređenih.

Jedinicu iz sastava 246. bataljona ABHO u narednom periodu očekuje taktička vežba u terenskim uslovima na poligonu “Borovac” i u bazi “Jug”. Tada će biti realizovani provera i ocenjivanje osposobljenosti ove jedinice.

Koncept operativnih sposobnosti predstavlja jedan od oblika saradnje u okviru programa Partnerstvo za mir. Njihovom primenom Vojska Srbije dostiže standarde interoperabilnosti i razvija operativne sposobnosti deklarisanih jedinica za učešće u mirovnim operacijama, kažu iz Ministarstva odbrane.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!