Društvo

Sto potpisa dovoljno za javnu raspravu na lokalu

Od pre par dana na snazi su nove odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi koje donose zanimljivu mogućnost. Naime, građani mogu, uz najmanje sto prikupljenih potpisa, da predlože javnu raspravu u lokalnim sredinama na bilo koju temu. I to od rekonstrukcije parkova i ulica, preko osnivanja različitih manifestacija, do zaustavljanja projekata za koje smatraju da su štetni za njihovu opštinu ili grad. Nove odredbe se odnose na situacije kada su lokalne samouprave već najavile određene odluke. Tako bi se na predlog građana o njima raspravljalo pre usvajanja.

Prema zakonu, odbornici nisu dužni da raspravljaju o ovim inicijativama. Ipak, zakonodavci smatraju da je “ovakva građanska inicijativa signal lokalnim poslanicima”. Oni bi, pre donošenja konačne odluke, trebalo da znaju mišljenje određene grupe građana. U slučaju da se prikupe potpisi pet procenata punoletnih građana, opštine i gradovi su dužni da se u roku od 60 dana izjasne o željama građana.

Šta je cilj izmena

Iz nadležnog ministarstva kažu da je smisao ovih odredbi da se građani više zainteresuju za rad u svojim opštinama. Takođe, uvedena je i obaveza opština i gradova da, kada pripremaju budžet za narednu godinu, moraju da sprovedu javnu raspravu. Tada građani imaju mogućnost da daju svoje predloge šta je to što smatraju da je najznačajnije što treba da se u narednoj godini finansira. Javna rasprava će moći da se održi na više načina. Opcije su: izjašnjavanjem na određenim mestima, šalterima, trgovima ili u kancelarijama lokalnih samouprava ili putem interneta.

Gradovi i opštine su, po novom, dužne i da obaveste građane o otpočinjanju pripreme određenih dokumenata koja se tiču funkcionisanja lokalnih samouprava.

Ove izmene se primenjuju od juče. Lokalne samouprave su dužne da u narednih devet meseci usklade svoje statute sa zakonom kao i da donesu dokumenta koja su potrebna za sprovođenje ovog zakona.

Ćitava priča je u izvesnoj meri zanimljiva. Ali (uvek to “srpsko” ali), setimo se samo najsvežijeg primera. Nije lokalnim vlastima u Nišu mnogo značilo mišljenje velikog broja građana o “ustupanju” niškog aerodroma. Neki drugi interesi i mehanizmi su opredeljivali konačnu odluku. Mišljenja sam da će i ove izmene, o kojima se mnogo govorilo, ostati samo deo zakonodavnog folklora. Lepo bi bilo da me vreme pred nama demantuje.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!