Društvo

Apel – ne palite na otvorenom

Predstoji nam period veoma toplog i suvog vremena. Takvo vreme pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru. Oni se veoma brzo šire, mogu zahvatiti velike površine, i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje građana. Takođe, mogu prouzrokovati velike materijalne štete. Stoga Sektor za vanredne situacije MUP-a apeluje na sve građane da budu odgovorni i poštuju zakon. Građani treba da budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena.

Preporuka građanima je, ukoliko se primeti požar, da odmah o tome obaveste vatrogasno – spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno je spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne. Kazne za fizička lica koja prekrše odredbe ovog Zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara. Kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Kako se navodi u Saopštenju, Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja. Sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!