DruštvoPažnja !

Aktivan registar „Ne zovi“- spas od nasrtljivih trgovaca!

Od prekjuče potrošači koji ne žele da primaju pozive trgovaca putem telefona, SMS ILI MMS poruka u svrhu prodaje proizvoda ili usluga mogu da se upišu u registar “Ne zovi”. Taj registar je počeo sa radom, objavilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine obaveštava javnost da, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i u cilju što efikasnije zaštite osetljivih grupa potrošača, od petka 5. januara tekuće godine počinje sa radom registar “Ne zovi“.  Potrošači koji ne žele da primaju pozive trgovaca putem telefona i sms/mms poruka u svrhu prodaje proizvoda ili usluga, mogu da se upišu u pomenuti registar, a svi operatori mobilne i fiksne telefonije obavezni su da to omoguće svojim korisnicima.

Registar će se voditi pri Regulatornom telu za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL. Tako će i provera brojeva telefona upisanih u ovaj registar biti omogućena na internet stranici tog tela.

Predviđeno je da upis ili ispis pojedinog broja u registar “Ne zovi” može da zatraži samo korisnik telefonskog broja. Sam zahtev će moći da se podnese preko aplikacije, elektronskim putem ili podnošenjem zahteva u poslovnim prostorijama operatora. Potrošač koji podnosi zahtev svom operatoru radi upisa telefonskog broja u registar, ne dostavlja prvi put svoje lične podatke. Oni već postoje u bazi operatora i pribavljeni su u trenutku zaključenja potrošačkog ugovora.

Formiranje registra “Ne zovi” obavezuje  trgovce da, pre nego pozovu bilo koji broj, provere da li se on nalazi na listi onih koji ne žele da primaju pozive u kojima se nude roba ili usluge. Propisane su i novčane kazne za one trgovce koji pozivaju građane čiji su brojevi upisani u registar.

Obrazac zahteva za upis ili ispis iz registra „Ne zovi“ možete preuzeti na sledećem LINK-u.

Sa gledišta nas običnih smrtnika ostaje još jedan problem. Ovaj registar važi i brani nas od trgovaca. A šta ćemo sa anketarima, strankama i raznim drugim neželjenim pozivaocima… Evo, predlažemo da se korišćenje ovog registra proširi i na takve. Biće nam svima lakše.

A ja sutra svoje brojeve upisujem u registar.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!