Poljoprivreda

Zakasnela setva pšenice

Zakasnela setva pšenice je u toku. I pored toga što je optimalni termin za početak setve ozimih useva prva dekada oktobra, tek pre par dana su se stekli kakvi – takvi uslovi za setvu pšenice. Kako setva kasni više od mesec i po dana, saveti stručnjaka su da se sada ne seje ječam, već samo sorte pšenice sa kraćom vegetacijom.

Vremenski uslovi za setvu su se malo popravili. Imali smo izvesnu količine padavina, ne baš dovoljno da bi se izvodili radovi u smislu osnovne obrade zemljišta za kukuruz i duboke jesenje zimske obrade. Ali, imamo sasvim solidnu vlagu da može da se krene sa radovima za setvu pšenice.

U kruševačkom kraju pšenica gotovo da nije posejana, tek nekih 10% pre poslednjih padavina. Mnogi proizvođači, čim su počele kiše, krenuli su da rade osnovnu obradu zemljišta, pre svega pripremu i setvu. Ima dosta žetvenih ostataka, posebno od kukuruza, što u velikoj meri otežava osnovnu obradu zemljišta. Mnogo lakše se ore na monokulturi koja se, međutim, u proizvodnji pšenice ne preporučuje. Ali, takva je situacija da je lakše posejati na monokulturi nego na parcelama gde je bila prekultura kukuruz.

Reč poljoprivrednih stručnjaka

Kako stručnjaci kažu, dovoljno je nekih 15-ak centimetara osnovne obrade za pšenicu. Dva do tri unakrsna tanjiranja ili dva friziranja traktorskom frezom da bi se obezbedio setveni sloj. Tako se smanjuju i troškovi, smanjuje broj operacija i ubrzava se setva. Nju treba što pre obaviti, jer se ne zna kakav će biti mesec januar.

Iz ranijih godina je bilo iskustava i sa kasnijom decembrskom setvom. Ali, sigurno je da se sa većim kašnjenjem, ne očekuju visoki prinosi naredne godine. Svakim danom zakašnjenja od kraja oktobra treba povećati norme setve za 0,5%, a zbog loše pripreme 10-15%, što znači nekih 20-25% više semena nego što su predviđene norme.

Takođe, preporuka je da u uslovima kasne setve ide sa sortama kraće vegetacije. Ima sorti kraće vegetacije, to su rane i srednje rane sorte poput renesanse, simonide, zvezdane, ingenije i nataše koje nema dovoljno na tržištu. Dakle, treba ići sa ranim sortama i povećati normu setve.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!