Društvo

Zabrana uzgoja životinja za krzno

Zabrana uzgoja životinja za krzno stupa na snagu sa početkom ove godine. Farme koje su se bavile uzgojem “krznašica” u 2019. godini postaju ilegalne. Propisi predviđaju ozbiljne kazne za one koji se ogluše o njih. One iznose od sto hiljada do milion dinara. U Srbiji je, nakon deset godina čekanja, stupila na snagu zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna. Informacija je stigla iz Udruženja za zaštitu i prava životinja “Sloboda za životinje”.

Zabrana je inicirana Zakonom o dobrobiti životinja još 2009. godine. Njime je zabranjeno “držanje, reprodukcija, uvoz, izvoz i lišavanje života životinje isključivo radi proizvodnje krzna i kože”. To je većina građana pozdravila, uz podršku udruženja koja su brojnim kampanjama i javnim akcijama radila na tome da i Srbija bude zemlja u kojoj životinje neće biti ubijane radi krzna, kažu ljudi iz ovog Udruženja.

U Evropi zabrana uzgoja životinja radi proizvodnje krzna primjenjuje se u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Belgiji, Nemačkoj, Švedskoj, Hrvatskoj i Luksemburgu. Propisane zabrane s prelaznim periodima koji su u toku postoje u Holandiji, Češkoj, Norveškoj i Danskoj. U Španiji je zabranjeno otvaranje farmi krznašica iz ekoloških razloga. Švajcarska nema formalnu zabranu, ali jako strogi propisi držanja životinja za potrebe dobijanja krzna ne dozvoljavaju uzgoj.

Praktično, sa novom godinom počinje jedno potpuno novo razdoblje za životinje u Srbiji. Podsećamo da je Zakon o dobrobiti životinja Republike Srbije izuzetno napredan i pisan po uzoru na zakone razvijenijih zemalja. Njegova potpuna primena predstavlja ogroman korak u oslobođenju životinja, poručuju iz Udruženja “Sloboda za životinje”.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!