Društvo

Nacionalna SOS linija za žene

Nacionalna SOS linija za žene žrtve porodičnog nasilja počela je da radi pred sam kraj prošle godine. Linija je otvorena za sve žene žrtve, ekonomskog, političkog, seksualnog i porodičnog nasilja. Broj 0800 – 222 003 dostupan je 24 sata. Ova SOS usluga funkcionisaće u okviru Centra za zaštitu odojčadi dece i omladine. U njihovom sistemu već radi dečiji SOS telefon i roditeljska linija. Trenutno je za ovu novu uslugu zaposleno osmoro ljudi koji će primati pozive.

Kada žena iz bilo kog grada u Srbiji pozove SOS telefon, kreće standardizovana procedura. Procenjuje se da li je sposobna da sama traži pomoć, najpre Centra za socijalni rad, ili će to umesto nje učiniti osoba koja se javila na poziv. U SOS centru postoji spisak svih zaduženih lica za podršku žrtvama nasilja u Centru za socijalni rad, policiji, sudovima i tužilaštvu, sa brojevima telefona koji su dostupni u svakom momentu.

Nacionalna SOS linija godišnje će koštati oko 12 miliona dinara. SOS liniju finansira delom Grad Beograd, a i Ministarstvo preko namenskih transakcija. Očekuje se da će izmenom Zakona o socijalnoj zaštiti i Ministarstvo moći direktno da finansira liniju. Stručnjaci sa SOS linije procenjivaće da li je žrtva sama sposobna da napravi naredni korak, da kontaktira tačno određenu osobu na koju je upućena ili to nadležni moraju da urade umesto nje.

Dobro je da je ovaj problem rešen na ovom nivou. Do sada su mnoge slične akcije realizovane u pojedinim lokalnim samoupravama, ali je to često bilo kratkog daha. Posle završetka, najčešće projektenog, finansiranja, lokalne vlasti nisu odvajale novac za tu namen. Tako su neslavno i završeni brojni projekti. Sada, kada je linija uspostavljena kako nacionalna, taj problem bi trebalo da je rešen, a pomoć trajno dostupna ženama.

Žene, zapamtite broj, važno je: 0800 – 222 003

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!