Društvo

U petak se ne radi

Zakon o državnim i drugim praznicima u Srbiji definiše 11. novembar kao neradni dan. Ovaj državni praznik u Srbiji postoji od 2012. godine, i obeležava dan primirja u Prvom svetskom ratu. To je dan koji se smatra kapitulacijom Nemačke u Prvom svetskom ratu 1918. godine.

Istorija kaže da su, posle tajnih pregovora u jednom železničkom vagonu na pruzi u šumi Kompijenj, u Francuskoj, tog dana sile Antante potpisale primirje s Nemačkom. Time je i okončan Prvi svetski rat. Uslovi iz tog dokumenta, koji je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš, bili su prekid neprijateljstava, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmena zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, kao i uslovi tokom primirja. Ovim primirjem su bila završena borbena dejstva, ali je bilo potrebno još šest meseci pregovora na Pariskoj mirovnoj konferenciji, sve dok nije zaključen i mirovni sporazum – Versajski ugovor.

U tim danima se u Nemačkoj odigralo i nešto što se u istoriji naziva Nemačka revolucija. Poraz u ratu i opšta situacija posle njega doveli su do toga da Nemačka od monarhije postane republika.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!