Društvo

Mogućnosti za razvoj socijalnog preduzetništva na lokalnom nivou

Mogućnosti za razvoj socijalnog preduzetništva na lokalnom nivou su bile tema današnje konferencije za medije. Ona je održana u prostorijama Udruženja građana za podršku evropskim integracijama “Evrokontakt”. “Evrokontakt” i Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga promovisali su predlog javne politike “Mogućnost razvoja socijalnog preduzetništva na lokalnom nivou u Srbiji”.

Posle tri godine bavljenja ovom temom došli smo do finalnog produkta. On će biti alat za sve organizacije civilnog društva koje žele da se bave javnim zastupanjem socijalnog preduzetništva. Ovo je prvi dokument ovakve vrste u Srbiji. Nakon odmora, biće prosleđen na adrese svih deset lokalnih samouprava u Raškom i Rasinskom okrugu. Želja nam je da se nastavi dijalog“, kazao je Nenad Krstić, predsednik “Evrokontakta”.

Krstić kaže da “ne treba čekati rešenja koja dolaze iz Beograda”.

Kroz različite aktivnosti došli smo do zaključka da postoji čitav niz mera koje su pod ingerencijom lokalnih samouprava, a koje mogu pospeštiti socijalno preduzetništvo odnosno solidarnu ekonomiju“, dodao je Krstić.

Aleksandar Šaronjić, direktor Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga, podsetio je da je 2017. godine pokrenut projekat “Razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu“.

Otvorena je kancelarija za socijalno preduzetništvo. Dvoje naših ljudi je osposobljeno za sprovođenje aktivnosti. Nakon jedne TV emisije u Zrenjaninu uspeli smo da animiramo dve organizacije iz Vojvodine da se uključe u aktivnosti. Učestvovali smo na nekoliko biznis foruma u Novom Sadu, Kragujevcu i Vrnjačkoj Banji, kao i na sajmu ženskog inovacionog preduzetništva. Izdali smo brošuru koja je vodič za sve one koji žele da se bave socijalnim preduzetništvom. Održavamo sajt koji se bavi ovom temom, privukli smo dosta stejkholdera, stekli nova saznanja…”, objasnio je Aleksandar Šaronjić.

Rad na izradi predloga javne politike “Stvaranje stimulativnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva na lokalnom nivou u Srbiji” je deo projekta “Glas zajednice u EU integracijama – Podsticaj dijaloga OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika”.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!