Društvo

Trodnevna žalost u Srbiji

Vlada Republike Srbije je donela Odluku o trodnevnoj žalosti u Srbiji, na teritoriji čitave zemlje, počevši od petka, 05.05.2023. zaključno sa nedeljom, 07.05.2023., zbog tragedije u Osnovnoj školi na Vračaru, u Beogradu.

Drugi komentari

Osim ove zvanične reakcije, postoje i reakcije sa drugih strana. Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva smenu ministra obrazovanja:

“Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zahteva hitnu smenu ministra obrazovanja Branka Ružića zbog političke instrumentalizacije tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Pozivamo na odgovornost i Veselina Milića, načelnika beogradske policije, zbog pokazivanja spiska sa imenima maloletnih žrtava i pominjanja imena maloletnog napadača. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Zaštitnik građana, sektor unutrašnje kontrole MUP-a i resorno tužilaštvo moraju ispitati zakonitost objavljivanja ovih podataka.

Sramnom izjavom tokom jučerašnje konferencije za medije u Vladi Srbije, da “sistem nije zakazao” pri čemu je optužio “zapadne vrednosti, internet i video igre” za stradanje dece, nastavnice i pripadnika obezbeđenja, ministar Ružić, umesto da preuzme odgovornost i podnese ostavku, nije propustio priliku da bezobzirno politički zloupotrebi veliku tragediju.

Smena ministra Ružića bila bi važan politički čin Vlade Srbije i adekvatna sankcija za izgovorenu reč u ovom osetljivom i traumatičnom trenutku. Građanima/kama Srbije, a posebno deci je preko potreban efikasan sistem prevencije različitih oblika nasilja i obrazovanje o značaju mentalnog zdravlja umesto izgovora kojima se beži od odgovornosti.”

Prosvetni radnici

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije obaveštavaju o štrajku u petak 5. maja:

“Na osnovu Statuta Unije SPRS, na elektronskoj sednici Glavnog odbora Unije SPRS, 3. maja 2023. godine, doneta je sledeća:

O D L U K A

Svi zaposleni članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije obustaviće rad, u petak, 5. maja 2023. godine. Zaposleni će tog dana biti u školama, ali neće izvoditi nastavu.

PROSVETA JE ZANEMELA!!!

Nakon konsultacija sa zaposlenima u obrazovanju donećemo odluke o kojima ćete blagovremeno biti obavešteni.”

Iz USPRS je upućeno i pismo roditeljima sa sledečom sadržinom:

“Poštovani roditelji,

Obaveštavamo vas da u petak 5. maja 2023. godine neće biti nastave.

Pozivamo vas da razumete da tog dana škole neće raditi.

Nemi smo pred činom koji nas je naterao da zatvorimo škole.

Sve što činimo i što ćemo činiti je u najboljoj nameri da učinimo škole bezbednim mestom za obrazovanje i vaspitanje sve naše dece.

S poštovanjem,

Vaši, učitelji, nastavnici, profesori svi zaposleni u školama.”

 

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!