Društvo

Novi udar na novčanik: poskupljuje struja i gas

Od 1. maja će u Srbiji struja i gas biti skuplji. Struja ide za 8%, a gas za 10%. Posle najavljenog poskupljenja cena gasa sa porezom biće 4,55 dinara po kilovat satu. Što se tiče cene struje, ona će biti 13,31 dinar sa porezom.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama – domaćinstva i mali kupci, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosiće bez poreza i taksi 9,50 din/kWh odnosno 13,31 din/kWh sa porezima i taksama. Ona je veća u odnosu na postojeću prosečnu cenu za osam odsto.

Kako kažu oni koji su stručni za ovu oblast, ovaj najavljen rast cena električne energije i gasa predmet je dogovora prilikom sklapanja novog aranžmana Vlade Srbije sa MMF-om. On se odnosi se na politiku finansijske održivosti energetskog sektora. Isti aranžman predviđa još jedno poskupljenje do kraja godine. Struja i gas će, dakle, izazvati ozbiljan udar na novčanike građana.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!