Ćićevac

Dani gljiva – Ćićevac 2024.

Dani gljiva – Ćićevac 2024. je manifestacija koja će trajati od 5. do 7. Jula 2024. Organizaciju potpisuje Udruženje gljivara Bukovača iz Ćićevca. U pitanju je trodnevna edukativno – gastronomsko – turistička manifestaciju posvećenu gljivama, gljivarenju, gljivarstvu i promociji predela Mojsinjskih planina i Stalaćke klisure Južne Morave.

Program je raznovrstan, ali tematski usmeren. Gljivolov na terenima Mojsinjskih planina, izložba gljiva, predavanje o gljivama, takmičenje u pripremanju specijaliteta od gljiva i degustacija, muzički program i bazar domaće radinosti – posetioce očekuje sve to.

Manifestacija je posvećena istraživanju, očuvanju i promociji ovog prirodnog dobra ovog za čiju je zaštitu nedavno pokrenuta inicijativa. Za one koji razmišlјaju da posete ovaj kraj, manifestacija će im možda pomoći da donesu tu odluku i uživaju u lepotama još uvek očuvane prirode. Moći će da otkriju carstvo gljiva, uče o njima u njihovom staništu i kako se pravilno beru. Gljivolov je doprinos da, kroz gljivarenje, predeo Mojsinjskih planina i Stalaćke klisure bude „otkriven“ od zaljubljenika u prirodu, kao interesantan i vredan. Sve to zbog prepoznatljivosti, značajnih prirodnih, biološko – ekoloških, estetskih i kulturno – istorijskih vrednosti.

Cilj manifestacije

Želja je da se afirmiše koncept održivog i umerenog korišćenja šumskih proizvoda, pa tako i gljiva. Važna je i promocija brige o retkim i ugroženim vrstama glјiva kroz očuvanje njihovih staništa. Gljivolov u okviru Dana gljiva u Ćićevcu na jedan specifičan način pokazuje kako se ovo prirodno dobro može valorizovati kroz održivi turizam – manifestacioni, gastronomski, rekreativni i edukativni.

Ove godine, značajan deo manifestacije činiće njena gastronomsko – kulinarska komponenta. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa različitim načinima pripreme i probaju jela od gljiva što predstavlja atraktivan, autentičan doživljaj. Cilj je da se posetiocima pokaže koliko su gljive ukusne, zdrave, hranljive i da se lako mogu spremati na najrazličitije načine. One se mogu peći i pohovati. Od njih se mogu praviti sosevi, gulaši, pite, čorbe i potaži, namazi itd. Na taj način želja je da se popularizuje korišćenje gljiva u ishrani. Pokušaj je i da se podstaknu kuvare koji ih pripremaju da se dalje usavršavaju.

Poslednji dan manifestacije je posvećen predavanju o gljivama.

U okviru Dana gljiva, priređen je i muzički program na Trgu Mladih u Ćićevcu. Tako će u petak, 5. jula s početkom u 20.30h nastupiti latinoamerički bend Salsa. U subotu 6. jula nastupa Orkestar Kute Jovanović i Radiša Urošević.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!