Surova demografija u Brusu

Veliki problem koji ima Srbija sa demografskim pokazateljima pokazao je svoje lice i u Brusu. Statistika kaže da ove godine u prvi razred kreće za polovinu manje prvaka u odnosu na broj učenika koji će završiti osmi razred. Dugi niz godina broj rođenih je daleko manji od broja umrlih. Prema podacima, broj stanovnika na području bruske opštine između dva popisa u proseku se smanjuje za oko 2.000.

Tako je opština Brus najviše stanovnika imala 1961. godine: 25.606. Tada počinje pad ukupnog broja žitelja, što se 2011.svodi na tek 16.317 stanovnika (u samom gradu 4.636, a u selima 11.681).

Posledice su očigledne. Seoske škole su pred gašenjem, dok novu školsku godinu u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Brusu na jesen polazi oko 50% manje učenika u prvi razred u odnosu na broj osmaka koji završavaju školovanje.

Slično je i u drugim gradovima

Slična situacije je i u drugim opštinama Rasinskog upravnog okruga, pa i u gradu Kruševcu. Migracije koje poslednjih godina sve više vode u inostranstvo, negativan prirodni priraštaj… sve su to već davno opšta mesta.

Definitivno, za popravljanje tragične situacije nisu dovoljna samo deklarativna izjašnjavanja političara na vlasti. Neophodne su ozbiljne mere koje će građanima vratiti veru u mogućnost ivota na ovim prostorima. A to, očigledno, još uvek nije tako.

Podelite sa prijateljima: Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print
0
Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Skip to content