DruštvoPažnja !

Saopštenje iz sindikata Sloga

U redakciju je stiglo saopštenje iz Udruženih sindikata Srbije “Sloga”. Ono se odnosi na povećani broj nesreća koje su se u poslednje vreme dešavale na radnom mestu. Prenosimo ga u celini.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Odbijanje rada, prijavljivanje i alarmiranje kao rešenje da se spreče tragedije

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ sa velikom zabrinutošću prate situaciju u vezi sa radnim uslovima u Srbiji, naročito u industrijskom, građevinskom i rudarskom sektoru. Izostanak odgovornosti u slučaju u rudniku „Soko“ kod Sokobanje, gde je 2022. godine tragično nastradalo osam rudara, a 18 je povređeno, jasno ukazuje na nedostatke i moguću korupciju u sistemu zaštite i bezbednosti na radu u Srbiji.

Odbacivanja krivične prijave, podnete od strane tadašnje ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, protiv rukovodstva rudnika „Soko“, kao i stav Osnovnog tužilaštva u Aleksincu da je za tragediju kriva „viša sila“, jasno ukazuju da je ovo nedopustivo opravdanje za nesreću koja se mogla i morala izbeći, na šta su ukazali i svedoci.

Sindikat „Sloga“ ističe da je ishod u kome se za tragediju okrivljuje neka „viša sila“ rezultat duboko ukorenjene sprege između kapitala i države, što nepovoljno utiče na zaštitu prava i bezbednosti radnika. U ovakvim okolnostima, gde su institucije očigledno pod kontrolom moćnika, moramo javno da insistiramo da radnici, ukoliko primete bilo kakve propuste na svojim radnim mestima, treba da preduzmu sledeće korake:

– Radnici treba da odbiju rad u nesigurnim uslovima, uđu u obustave rada i odmah jasno stave do znanja da neće tolerisati ugrožavanje njihove bezbednosti. Takođe, treba da obaveste sindikate u koje imaju poverenja o svim primećenim neregularnostima i da u koordinaciji sa njima alarmiraju nezavisne medije o svim potencijalno opasnim situacijama kako bi se povećala javna svest i pritisak na odgovorne.

Važno je naglasiti da ovakav odnos moraju imati i porodice radnika koje moraju da utiču na najmilije koji im se po povratku sa posla žale na opasne uslove rada. Život je samo jedan, i naknadna kuknjava neće pomoći niti vratiti one najmilije koji su poginuli zbog nečijeg nemara i nebrige.

Pozivamo sve radnike da nam se pridruže ovoj borbi na stvaranju sigurnijeg radnog okruženja, jer je očigledno da u državi gde je čak i sudstvo pod kontrolom autoritarne vlasti, otpor i štrajkovi su jedino rešenje.

U Beogradu, 25.01.2023. godine

Informativna služba

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!