Društvo

EU program povratka i za kruševačke raseljene

EU program povratka na Kosovo i Metohiju interno raseljenih lica prezentovan je juče u Vranju. Javna prezentacija programa povratka na Kosovo i Metohiju, koji finansira Evropska unija, pokazala je da je cilj pomoć interno raseljenim porodicama u njihovim nastojanjima za održivi povratak na Kosovo. Projekat je deo je šireg programa nazvanog “EU podrška rešenjima za interno raseljene i reintegracije povratnika”. Ukupna vrednost projekta je 5,65 miliona evra.

Zainteresovanim interno raseljenim licima i povratnicima pružene su informacije o vrstama pomoći. Pomoć će, kroz nekoliko paketa podrške, biti raspoloživa do kraja juna 2020. godine. U naredne dve godine biće sprovedeno više aktivnosti. One su neposredno usmerene na podršku i pomoć interno raseljenim licima zainteresovanim za povratak.

Jedan broj paketa podrške podrazumeva humanitarni aspekt. Odnose se na opremanja stambenih objekata u koje se povratnici vraćaju u svoje zajednice na KiM nameštajem, električnim aparatima i belom tehnikom, uz obezbeđivanje prevoza ljudi i stvari do njihovih domova. Najznačajniji paketi odnose na ekonomsko osnaživanje uz mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja. Tako bi se obezbedili egzistencionalni uslovi za članove njihovih porodica. Mladima će kroz ovaj projekat biti ponuđen program obuke za programiranje, jer je to najbrže rastući privredni sektor na svetu. To će im obezbediti lakši pronalazak posla u toj oblasti. Biće ponuđena i dodela malih start-up grantova, donacija i bespovratnih sredstava u vidu nabavke opreme za male privatne biznise. Njihova vrednost biće 2.500 evra bez PDV-a po individualnom korisniku. Biće favorizovano ujedinjavanje u male povratničke kompanije. Iz organizacije Arbeiter-Samariter-Bund kažu da je, putem identičnih programa, u protekle tri godine zabeležen povratak 110 porodica koje i danas uspešno posluju.

EU program povratka sa svojim aktivnostima obuhvata deset lokalnih samouprava u Srbiji. Kruševac je jedna od njih, pa interno raseljeni koji su trenutno u kruševačkom kraju mogu da se uključe u program.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!