DruštvoPrivreda

Regionalni startap centar i u Kruševcu

Danas je ministar za inovacije i tehnološki razvoj potpisao tri ugovora sa tri gradonačelnika. Ugovorima se opredeljuje 89 miliona dinara za otvaranje tri regionalna inovaciona startap centra. Jedan od njih je u Kruševcu, a druga dva su u Subotici i Pirotu.

Ovi centri bi trebalo da mladima pruže najmoderniji prostor i opremu za rad, onima koji su budući tehnološki preduzetnici i osnivači startap kompanija. Pored najmodernije opreme, korisnici regionalnih inovacionih startap centara će, kako se najavljuje, imati na jednom mestu kompletnu stručnu, mentorsku i konsultantsku podršku za realizaciju svojih preduzetničkih ideja. To će im pomoći da svoje ideje pretvaraju u konkretne proizvode i usluge koje mogu da pronađu mesto na tržištu.

Ovakva informacija je, u svakom slučaju, izuzetno značajna. Opet, pogledajmo šta Kruševac ima i kako to funkcioniše. Ovde već postoji tzv. “biznis inkubator”, koji već radi skoro identične poslove kao i najavljeni startap centar. Ovaj inkubator radi već priličan niz godina, dobro je yami[ljen, ali njegovi rezultati su prilično diskutabilni. Odnosno, nije bilo nekog velikog razvoja ili ozbiljnijeg zapošljavanja. Najčešće je korišćen tako da neke novosonovane firme imaju manje režijske troškove na početku svog rada, a iza toga ništa ozbiljnije. Nadajmo se da će ova nova priča biti bar malo uspešnija.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!