Poljoprivreda

Radovi u poljoprivredi ne čekaju

Kiša je samo na kratko prekinula radove u poljoprivredi. Proteklo lepo vreme poljoprivrednici su koristili za završetak radova u polju. Ako je verovati vremenskoj prognozi, ovakvo vreme će se potrajati još koji dan, pa poljoprivredni stručnjaci savetuju voćare da vreme iskoriste za radove u voćnjacima.

Na teritoriji Rasinskog okruga, zasadi koštičavog voća (višnja, šljiva) se u zavisnosti od vrste, sortimenta, lokaliteta i primenjene agrotehnike u zasadima, nalaze u fazi od početka obezbojavanja lišća do faze 50% lišća žuto i opalo.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje obilazak svojih zasada. Ukoliko registruju polomljene grane, obolele biljne delove, opale ili mumificirane plodove, preporuka je da se ti delovi biljaka uklone iz zasada.

Nakon primene navedenih agrotehničkih mera, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje hemijski tretman koštičavog voća. On se sprovodi u fazi kada opadne oko 70% lisne mase u zasadima. Radi se registrovanim preparatima na bazi bakra.

Ovim jesenjim tretmanom se vrši dezinfekcija stabala koštičavih voćnih vrsta. Tako se smanjuje infektivni potencijal prouzrokovača biljnih bolesti. Posebno se odnosi na: sušenje cvetova, grančica i mrke truleži ploda (Monilinia spp), šupljikavost lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), rogača šljive (Taphrina pruni), kao i prouzrokovača bakterijskog raka i izumiranja grana (Pseudomonas syringae) i dr.

Sprovođenje hemijskog tretmana se preporučuje po suvom i mirnom vremenu, bez vetra, kada je temperatura iznad 7°C. Dobro je da tretman bude uz utrošak veće količine vode, kako bi depozit preparata dospeo na sve biljne delove.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!