Društvo

“ROMANI CIKNA” U KAMPANJI: “Dečiji brak nije romska tradicija”

Povodom 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova pokrenula je kampanju „Dečiji brak nije romska tradicija“.

Kampanja je usmerena ka podizanju svesti javnosti o ovom problemu. U njegovom je korenu prvenstveno ekstremno siromaštvo, a ne tradicija, niti običaji, kako se neretko navodi u javnosti.

„Nacionalna Koalicija kroz usmerenu i koordinisanu akciju relevantnih aktera radi na okončanju dečijih brakova u Srbiji. Naročito u romskoj populaciji, i to kroz zagovaranje otklanjanja institucionalnih i društvenih prepreka za sprovođenje relevantnih zakonodavnih i strateških okvira. U ovoj borbi, takođe veoma je važna i promocija primera dobre prakse. Oni se realizuju u partnerstvu lokalnih zajednica, nevladinog, vladinog i privatnog sektora i medija“, rekla je Radmila Nešić ispred  Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova.

Nacionalnu koaliciju za okončanje dečijih brakova između ostalih, čine predstavnici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Nišavskog, Mačvanskog, Jablaničkog i Južnobanatskog upravnog okruga, skupštinskih odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kao i prava dece, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštituravnopravnosti, Grada Beograda, udruženja civilnog društva Bibija, Ternipe, Udruženja Roma Novi Bečej, Udruženja Romkinja Osvit, Praksis, Indigo, Atina, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, UNICEF, UNFPA i UNHCR.

UG “Romani cikna” iz Kruševca je povodom 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama organizovalo niz radionica sa ženama iz romskih zajednica. Na njima su žene govorile o svojim iskustvima rane udaje i partnerskom nasilju.

Po njima, situacija se menja pod uticajem obrazovanja, promenjenih stavova roditelja kao i pritiskom države. Žene zapažaju da danas veći broj roditelja podržava decu da se obrazuju. Da razumeju da je to naročito važno za devojčice. Da će se uspešnije izboriti sa nasiljem ukoliko im se desi.

Trenutno, u najvećoj meri siromaštvo onemogućava iskorenjivanje dečijih brakova. Jer, devojke i bez volje roditelja beže od siromaštva, misleći da će im udaja rešiti problem. Devojkama još uvek nisu uzor školovane i uspešne Romkinje. Jer, znaju da je put obrazovanja težek, dok u mogućnost zapošljavanja nakon školovanja ne veruju. Takođe su mišljenja da je siromaštvo najveća prepreka napuštanja nasilne zajednice“, ističu u UG “Romani cikna”.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!