Dragutin Gavrilović

dragutin_gavrilovic1Ime Dragutina Gavrilovića je poznato svakome ko je makar malo čitao istoriju Srbije u Prvom svetskom ratu. U pitanju je čuveni branilac Beograda iz 1915., čovek koji je svojim vojnicima izgovorio one čuvene reči: “Tačno u 15 časova neprijatelj se ima razneti vašim silnim jurišem, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici, junaci, Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz svog brojnog stanja… Naš puk je žrtvovan za čast Otadžbine i Beograda. Vi nemate više da se brinete za vaše živote, koji više ne postoje. Zato napred, u slavu!”

Gavrilović i Kruševac

Drugi deo priče zna manji broj ljudi. U jurišu koji je usledio poginuli su skoro svi branioci, a sam major Gavrilović je vrlo teško ranjen. Po završetku rata, služba ga je dovela u Kruševac, gde je živeo i radio od 1920. do 1930. godine kao komandant 47. pešadijskog puka.

7. maja 1930. Odbor Opštine grada Kruševca proglasio je, tada u činu pešadijskog potpukovnika, Dragutina Gavrilovića za svog prvog počasnog građanina (“…u znak zahvalnosti za njegov desetogodišnji rad na kulturnom i humanom polju za dobro ovoga grada…“).

dragutin_gavrilovicDragutin Gavrilović je rođen u Čačku.

Skip to content Click to listen highlighted text!