Kultura

Otvaranje izložbe: Ivona Pleskonja “11 snaga”

Otvaranje izložbe čiji je autor Ivona Pleskonja i koja nosi naziv “11 snaga” zakazano je za četvrtak. Dakle, 5. marta u Umetničkoj galeriji, od 19.00 možete pogledati izložbu.

Iz kataloga: “Serija slika i grafika 11 SNAGA nastavak je rada započetog u okviru doktorskog umetničkog projekta Ivone Pleskonje, predstavljenog na izložbi Deca Sunca. Istraživanje se zasniva na problemu likovnog prikaza momenta u kome biće doživljava prosvetljenje, a koje je po svojoj prirodi nestvoreno, nevidljivo čulima, neopisivo materijalnim elementima. Likovno psihološka analiza stanja tela, uma i duha u pripremi i tokom izvođenja performansa Marine Abramović, likova svetitelja na ikonama Andreja Rubljova i analiza emocionalnog doživljaja portreta kineskog umetnika Zanga Ksiaoganga, predstavlja zasebnu celinu istraživanja u kome Ivona pronalazi vezu i inspiraciju u proučavanju prosvetljenja i načina komunikacije sa publikom.

Polazeći od samospoznaje, izučavanja religijsko-filozofskih rasprava o vremenu, biću i postojanju, praktikovanje različitih tehnika kontemplativne prakse, putevi su kojima Ivona traga za postupcima prevazilaženja fizičke dimenzije. Naglašen je značaj procesa pripreme umetnika za fazu stvaranja, tokom koje kreator neminovno projektuje svoje stanje svesti, dok u daljoj komunikaciji sa posmatračem snaga duha oličena u slici se transformiše u apsolutno prisustvo koje dotiče ljudsku suštinu i omogućava preobražaj. Telo svodi na instrument za dostizanje novih nivoa svesti, oslobađanje duše, usavršavanja vrlina u težnji ka najvišem dobru…”

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!