Obrazovanje

Osmaci se izjašnjavaju do 30. decembra

Učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine, kao i naredne generacije učenika, izjašnjavaće se do 30. decembra o tome koji će test, od pet ponuđenih predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu.

Izjašnjavanje se vrši pisanim putem u školi ili elektronski na portalu Moja srednja škola.

Izuzetno, a iz objektivnih razloga učenici mogu da promene predmet koji će polagati na trećem testu. To se može u školi do 1. februara 2023. godine. Tako stoji na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i testa iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika iz nastavnih predmeta biologija, geografije, istorije, fizike i hemije.

Ovo ne važi za đake koji završni ispit polažu po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih. Naime, oni će i ubuduće rešavati jedinstven test sa pitanjima iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Osmaci, upamtite: rok je do 30. decembra.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!