Društvo

Oprez za astmatičare i plućne bolesnike

Vremenske prilike su takve da je neophdan povećan oprez za astmatičare i plućne bolesnike. Posle dužeg perioda sa kišom i temperaturom ispod proseka za ovo doba godine, pre nekoliko dana došlo je do promene vremenskih uslova. Ovaj nagli skok temperature ne odgovara hroničnim bolesnicima.

Ovakvo vreme najviše smeta astmatičarima i ljudima sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća. Oni imaju česta gušenja i najčešće su ovih dana pacijenti sa tom patologijom. Druga grupa pacijenata su uglavnom dijabetičari. Njima, takođe, ne odgovara ova povećana vlažnost vazduha, jer imaju porast glikemije u krvi. Dalje, javljaju se hipertenzione krize i problemi za srčane pacijente.

Lekari pacijentima upućuju nekoliko saveta kako da se vladaju tokom ove nagle promene vremena.

Prvi savet je da pacijenti redovno uzimaju svoju terapiju. Naročito pacijenti sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća i astmatičari, da redovno koriste pumpice. Zatim, da izbegavaju da izlaze na površine gde postoji veliko isparenje. Na travnatim povrinama naročito, jer im smeta ta velika vlažnost vazduha. Isto važi i za dijabetičare. Da redovno uzimaju svoju terapiju, naročito oni koji su na insulinskoj terapiji. Da se redovno hrane, da imaju pet obroka, ali manjih.

Za druge pacijente, takođe, oprez je neophodan i važe identični saveti. I oni treba da redovno uzimaju svoju terapiju, da ne uzimaju veliku količinu hrane, da se šetaju rano ujutru, ili kasno uveče, da izbegavaju periode kada postoji veliko isparenje.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!