DruštvoSaradnja

MLADI I ALKOHOLIZAM: Žurke nezamislive bez alkohola

Pre nekoliko godina, ovdašnji Zavod za javno zdravlje sproveo je istraživanje o konzumiranju alkohola kod mladih.

Anketiranjem su obuhvaćene tri srednje škole u Kruševcu: Medicinska, Muzička i Hemijsko-tehnološka škola, a zaključak, izveden na osnovu rezultata, ukazao je da većina učenika i učenica, preciznije njih 81,7 odsto, konzumira alkohol.

Anketa Zavoda za javno zdravlje Kruševac pokazala je da 87,1% srednjoškolaca u našem gradu konzumira alkohol FOTO: CINK
Anketa Zavoda za javno zdravlje Kruševac pokazala je da 87,1% srednjoškolaca u našem gradu konzumira alkohol FOTO: CINK

Najveći procenat konzumenata pije alkohol nekoliko puta godišnje i to najverovatnije u posebnim prilikama, kao što su žurke, proslave i rođendani, što je u skladu sa iznetim stavovima učenika da nema ničeg loše u tome da se neko povremeno opije – kaže diplomirana sociološkinja Violeta Milićević, referent vaspitanja za zdravlje u Centru za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Kruševac.

Analizom stavova, po pitanju konzumiranja alkohola, uočeno je da skoro polovina anketiranih učenika ima tolerantan stav u odnosu na alkohol, iako preko 70 odsto ima pozitivan stav prema ljudima koji nikada ne piju.

To je vrlo pozitivna i ohrabljujuća stvar u ovom istraživanju. Međutim, bez obzira na pozitivan stav prema ljudima koji ne piju, više od polovne naših ispitanika, tačnije 50,4 odsto, se prilikom upotrebe alkoholnih pića opijalo i pri tome veliki broj učenika je izazvao neki problem, poput svađe ili tuče – objašnjava ona.

Posmatrajući procentualno, broj učenika koji piju po razredima, u istraživanju koje je obuhvatilo 385 ispitanika, uočen je rastući trend, od 77,5 odsto kod učenika prve godine do 88,8 odsto kod učenika četvrte godine.

Mislim da se nije povećao broj mladih koji piju, ali je činjenica da je količina popijenog alkohola u povećanju i da se pije sve više i više. Često ističem učenicima da nije tačna predrasuda da svi mladi piju. Ne piju svi, ne puše svi, ne drograju se svi. Danas postoji veliki broj uspešne dece i oni zapravo treba da budu primeri na koje se treba ugledati i mislim da velika većina dece to i čini – smatra naša sagovornica.

Istraživanje je pokazalo da je stepen znanja učenika u ispitivanom problemu na zavidnom nivou, ali da raspolaganje znanjima i činjenicama ne podrazumeva zdravo ponašanje.

Mladi najviše piju na žurkama i proslavama
Mladi najviše piju na žurkama i proslavama

Informacije same po sebi nisu dovoljne da se spreči i suzbije upotreba alkohola. Moramo stvarati zdravije okruženje i mogućnosti da se deca ispolje na nekim drugim poljima, da se ne dokazuju vršnjacima tako što će da piju, puše ili da se tuku. Naravno, oni kasnije uvide da su pogrešili, ali nekad, kada budu odgurnuti od uspešnih vršnjaka, bude isuviše kasno – ističe ona.

Kada je u pitanju polna struktura, više od polovine dečaka, odnosno 59,1 odsto, se izjasnilo da povremeno pije, dok se za isti odgovor opredelila trećina učenica, preciznije njih 34,4 odsto.

Vrlo je interesantno mišljenje da devojčice sada piju podjednako koliko i dečaci. Možda nam se učini vizuelno, kad mi pogledamo po kafićima i na žurkama, međutim sva istraživanja kažu da još uvek više piju dečaci. To važi i za odrasle. Više piju muškarci, s tim što se pretpostavlja da žene možda piju više u svojim domovima, verovatno zato što smo još uvek sredina koja na pijanu žensku osobu gleda drugačije nego na mušku.

U dugogodišnjem radu sa mladima, sociološkinja ističe kako joj učenice i učenici kažu da je nezamisliva bilo kakva žurka ili proslava bez alkohola.

Danas je takav trend. Možda će se promeniti, a možda će postati i gore. Lično verujem da će se promeniti i da će u jednom trenutku ispijanje alkohola biti sramota, kao što je u nekim razvijenim zemljama sramota pušiti, iako ima dosta pušača. Na našim prostorima, ali i u celom svetu se oduvek pilo. Vremenom su se društvene okolnosti menjale, stvarali su se trendovi i trenutno smo u situaciji da se dosta pije. To nije samo stvar zabave, nego se radi o tome da se tako narušava zdravlje, a da pritom alkohol nikako ne doprinosi tome da mi kao ljudi budemo srećni.

Izvor: KruševacPRESS

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!