Kultura

“Milenijumski presek” u Umetničkoj galeriji

Za danas je u kruševačkoj Umetničkoj galeriji zakazano otvaranje izložbe dela iz umetničke zbirke Centra za likovno obrazovanje – Šumatovačka. Otvaranje izložbe počinje u 19.00, a izložba će trajati od danas, pa sve do 8. februara.

Ova izložba predstavlja dela iz zbirke Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka. I to onih umetnika koji stvaraju u Srbiji od početka devedesetih godina XX veka sve do danas.

“Šumatovačka kolekcija sadrži dela koji datiraju od njenog osnivanja (1948) do današnjih dana. Zahvaljujući upornom i kontinuiranom radu kolekcija danas broji 132 dela koja su deo zbirke poklona, zbirke galerije Stepenište, zbirke stranih umetnika gostiju rezidencijalnog programa i otkupa 2015, 2016. i 2017. godine, kao i zbirku monumentalne skulpture na otvorenom.

Ova izložba obuhvata radove autora koji na jedinstven način predstavljaju umetničku stvarnost u Srbiji devedesetih godina XX veka, zatim u intervalu od 2000. do 2010. godine i posle 2010. godine.

Umetnici koji devedesetih stupaju na scenu obuhvaćeni ovom selekcijom su Zdravko Joksimović, Srđan Apostolović, Milan Kralj, Vladimir Perić, Uroš Đurić, Mihael Milunović, Selena Vicković, Saša Pančić, Miško Pavlović, Gabrijel Glid, Aleksandar Mladenović, Milorad Mladenović i nešto mlađi Branislav Nikolić, Vladislav Šćepanović, Nikola Božović.

Prvu deceniju 21. veka na ovoj izložbi predstavljauju umetnici: Aleksandar Jestrović Jamesdin, Isidora Fićović, Predrag Terzić, Nina Todorović, Žolt Kovač, LJiljana Šunjevarić, Maja Rakočević Cvijanov, Ivan Petrović, Mića Stajčić.

Nakon 2010. godine, ubrzan razvoj digitalnih komunikacija i pojava društvenih mreža, usredsređnost na stabilizaciju ekonomije, usklađivanje domaćih sa internacionalnim standardima, stvorili su ambijent za pojavu posebnog oblika samoprezentacije i samoorganizacije mladih umetnika koji deluju kroz udruženja nešto pragmatičnija od umetničkog kolektiva, a manje komercijalna od kompanije. Nemanja Nikolić, Marija Šević, Lidija Delić (deo grupe “U10”), Aleksandar Branković, Aleksandar Todorović, Marko Stajić i Miloš Đorđević (deo grupe “C4”), Ivan Šuletić (jedan od osnivača elektronskog magazina za savremenu umetnost i vizuelnu kulturu “Supervizuelna”), Vuk Vučković (osnivač sopstvenog preduzetničkog brenda “WOLF art”), Nikola Korać (deo kolektiva “Silkskrin”), Vuk Ćuk, Mirza Dedać, Aleksandar Jevtić i Dunja Antić koja se školovaala i radila izvan teritorije Srbije, izloženi su ovim povodom kao predstavnici mlađe generacije umetnika.” (izvod iz teksta u katalogu: Ksenija Marinković, kustos Kolekcije)

Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka

Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka, kao ustanova kulture grada Beograda, već duži niz godina neguje umetničko – obrazovne programe i radionice za decu i mlade. Još od svog osnivanja, 1948.g. Šumatovačka radi sa idejom da se, pored prostora za odmor, stvori i dodatni prostor za rad u oblasti likovnih i primenjenih umetnosti. Sistemski i postepeno razvijaju se sadržaji koji su doveli do toga da danas, u 2018. g. obuhvataju sledeće umetničko-obrazovne programe: crtanje, slikanje, vajanje, mozaik, grafiku, ikonopis, kaligrafiju, grafički dizajn, fotografiju, digitalno crtanje i slikanje. Ovi programi su namenjeni polaznicima svih uzrasta, od onih najmlađih uzrasta od 3 godine, do onih najstarijih(+65 godina); od početnika u umetničkom radu do iskusnih stvaralaca. U svemu tome Šumatovačka podržava i pruža mogućnost svojim polaznicima da razvijaju kreativne ideje i stvaraju nove likovne sadržaje. Pored toga, aktivno neguje izlagačku delatnost, praveći svake godine iskorak u nekom umetničkom smeru, uz zanimljive i dobre autore koje bira stručni galerijski žiri

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!