Kultura

“Mapa dvorišta” Marice Bucek

Izložba Kruševljanke Marice Bucek obuhvata radove koji predstavljaju izabrane delove knjige “Mapa dvorišta” i biće otvorene u Umetničkoj galeriji 1. septembra. Projekat je nastao u okviru doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

U osnovi radova je fotografija kao duboko lično sećanje koje se mapira kroz pažljivo odabrane detalje u neočekivanoj i posebnoj tipografskoj igri reči. Iako beleži i opisuje jedan i određeni porodični dom, autorka gradi ne samo svet odrastanja, već čitavo okruženje koje prerasta u posvetu. Istovremeno se nadrasta intimnu priču, dok iskrenost doživljaja uvlači posmatrača u jedan drugi svet.

Marica Bucek je rođena u Kruševcu 1983. godine, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Bila je dugogodišnji polaznik škole za likovne talente “Milan Milovanović” u Kruševcu. Diplomirala je grafički dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2008. godine. Iste godine počinje sa radom u izdavačkoj kući “Laguna”, gde na poziciji art direktora radi do jula 2018. Student je prve godine doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se grafičkim dizajnom, tipografijom, ilustracijom i opremom knjige. Izlagala je na preko 20 grupnih izložbi. Samostalnu izložbu priredila 2013. “Od korice do korice” u Srećnoj galeriji SKC u Beogradu. Živi i radi u Beogradu.

Reč autorke

“Ne sećam se trenutka kada sam prvi put uzela foto-aparat u ruke, ali me fotografija fascinira otkad znam za sebe. Sigurno je za to najviše zaslužan moj otac kome je fotografija bila profesija.

Odrasla sam u kući koja je imala jednu malu, pravu, izistinsku foto-laboratoriju u kojoj je on razvijao fotografije, gde je provodio sate i sate. Bivši špajz moje babe je u sebi krio razne predmete čudnog izgleda i oblika za koje tada nisam znala čemu služe (za neke ne znam ni dan-danas). Fotografije, slajdovi, filmovi, papiri, boce raznih oblika, kutije, objektivi, reflektori (…) bili su neizostavni deo mog detinjstva. Kao mala sam se igrala malim plastičnim foto-aparatom, sanjajući da ću jednoga dana moći i ja da koristim pravi pravcati foto-aparat i njime beležim sve interesantne trenutke oko sebe…”

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!