ĆićevacLokalna samouprava

Izrada Strategije socijalne zaštite u početnoj fazi

U opštini Ćićevac se, od kraja 2017. godine, sprovodi projekat “Pomoć u kući u Ćićevcu za one kojima je najpotrebnija”.

O značaju ovog projekta za građane Ćićevca i socijalnoj zaštiti na nivou opštine razgovarali smo sa Miroljubom Stojadinovićem, direktorom Centra za socijalni rad.

Projekat je značajan za opštinu Ćićevac, jer se ista legitimiše kao kompetentna i, u isto vreme, odgovorna prema, ne maloj, grupi svojih građana. Izrada Strategije socijalne zaštite, koliko je meni poznato, se nalazi u početnoj fazi. Od predstavnika Centra za socijalni rad  koji se nalazi u Komisiji za izradu Strategije, imam informaciju da je održano par sednica i da se tokom letnjih meseci, verovatno zbog godišnjih odmora, Komisija nije sastajala”, kaže Stojadinović.

Za malu opštinu kao što je Ćićevac veoma je važno da ima mapirane socijalne potrebe stanovništa.

Na žalost mi to nemamo. Centar za socijalni rad nema resurse da tu aktivnost sprovodi u redovno radno vrema. Bilo je pokušaja, putem projekta, da se obezbede sredstva i uslovi za mapiranje i u opštini Ćićevac i opštini Varvarin, ali očigledno nismo imali sreće, da prođemo na konkursu”, objašnjava Stojadinović.

Direktor Centra za socijalni rad smatra da ne postoji značajan problem u ispunjavanju socijalnih
potreba stanovništava. Sva prava i usluge, koje proističu iz Odluke o socijalnoj zaštiti opštine Ćićevac, redovno se i prioritetno finansiraju.

Šta sve opština Ćićevac čini da bi izašla u susret zahtevima svojih građana u oblasti socijalne zaštite?

Opština Ćićevac se aktivno uključila u državnu strategiju za suzbijanje “bele kuge”, odnosno osnaživanje porodica sa decom na teritoriji opštine. Nedavno je doneta Odluka o finansijskoj podršci porodici sa decom na teritoriji opštine Ćićevac, kojom se predviđena prava na više vrsta novčanih nadoknada za roditelje novorođenih beba, kao i olakšice za plaćanje obaveza u predškolskoj ustanovi i osnovnoj školi. Iskreno se nadam da će odgovorni, na svim nivoima, realno sagledati sve poslove i zadatke, koji se dati u nadležnost Centara i da će, na isti način, sačiniti odgovarajuće normative o broju i vrsti stručnih radnika, što će omogućiti, da se nesmetano ispune sve obaveze, naravno, pre svega, u korist krajnjih korisnika”, zaključuje  Miroljub Stojadinović, direktor Centra za socijalni rad u Ćićevcu.

Projekat “Pomoć u kući za one kojima je najpotrebnija” realizuju, u partnerstvu, Opština Ćićevac i Udruženje građana za podršku evropskim integracijama “Evrokontakt” Kruševac, a njegovu realizaciju finansira Evropska unija.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!