PoljoprivredaPrivreda

Malinari protestuju u subotu

Otkupna cena ni ove godine nije dobra za proizvođače maline: ona se kreće od oko 100 do 120 dinara po kilogramu. A to, uz vrlo nepogodne klimatske uslove ovog proleća, preti da ugrozi mnoge od njih. Zato je Asocijacija malinara Srbije najavila protest koji će biti održan u Arilju, u subotu 17. juna.

Predsednik Asocijacije, Dobrivoje Radović, kaže da su “tajkuni još od 31. marta preko posrednika počeli da sklapaju ugovore sa proizvođačima, tvrdeći tom prilikom da je cena od 100 dinara po kilogramu samo akontaciona cena, a sada kažu da je to konačna cena”.

Iz Asocijacije kažu i da je “očigledno da tajkuni diktiraju cenu, jer je nemoguće da je prošle godine kilogram maline koštao od 220 do 240 dinara, a ove godine 100 dinara, iako je rod u Srbiji manji za 30 do 50 odsto, a skoro je prepolovljen i u Evropi i Americi”.

U subotu će, posle protesta, biti održana i Skupština Asocijacije malina Srbije. Tada će se, kao jedan od predloga, razmatrati ideja da se fizički blokiraju prilazi otkupljivačima i obustavi berba malina, jer “kada propadaju proizvođači maline, neka propadnu i monopolisti” kažu malinari.

– Prošle godine smo kupinu prodavali za 20 do 30 dinara po kilogramu, bolje rečeno poklonili, a oni su je preprodavali po 200 dinara, pa neka i ove godine bacimo malinu ako državi nije stalo da onemogući monopol – govori Radović.

Statistika kaže kako je prošlogodišnji devizni priliv od malina iznosio 250 miliona evra.

Ovih dana se pojavila informacija da su se otkupljivači dogovorili koju će cenu da ponude malinarima. Oni, opet, očekuju da država stane na njihovu stranu i zaštiti ih, sprečavajući kriminal i omogućavajući tržišno formiranje cena, a ne dogovornu ekonomiju. Prema proizvođačima, najbolji dokaz da tržište u Srbiji formiraju monopolisti je činjenica da u Evropi cena varira tek oko pola procenta, a u Srbiji ona padne čak 50%.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!