Poljoprivreda

Lepo vreme može da napravi problem voćarima

Svaki dan sa temperaturom iznad 12 stepeni praktično je uslov za buđenje vegetacije, a u slučaju naglih mrazeva najviše će stradati voće, upozoravaju stručnjaci. Oni tvrde da je najugroženije rano voće s obzirom na to da su ovo neuobičajena temperatura za ovo doba godine.

Stručnjaci za voćarstvo kažu da ovakvi vremenski uslovi mogu uticati na smanjenje obima prinosa i kvalitet, a kakve će posledice ostaviti, zavisi od toga koliko će biti jaki mrazevi i koliko će trajati. Ugroženo je pre svega rano voće, trešnje i jagode, kao i kajsije. Može doći do veće štete u slučaju pojave kasnih prolećnih mrazeva. Višegodišnje biljke traže određeni broj hladnih dana da bi se obavili odgovarajaći fizički procesi neophodni za pravilno cvetanje. Sigurnost će imati jedino biljke koje se nalaze u staklenicima i plastenicima, čija će proizvodnja ove sezone biti rentabilnija.

Uy trenutne uslove, preporuka je da se okreče stabla, ako do sada nisu bila okrečena, kao i da se redovno obilaze zasadi zbog moguće pojave glodara.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!