Društvo

Kraj projekta “JAČANJE BEZBEDNOSTI NOVINARA U CENTRALNOJ I JUŽNOJ SRBIJI”

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK predstavio je na konferenciji za novinare rezultate projekta “Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji”. Projekat je u proteklih devet meseci realizovan uz finansijsku podršku Evropske Unije.

Projekat je veoma značajan, jer tretira problem bezbednosti novinara u manjim sredinama. Svi izveštaji o stanju bezbednosti novinara u Srbiji ukazuju na činjenicu da su novinari manjih redakcija i dopisnici iz manjih gradova više izloženi raznim vidovima napada“, kazao je Slaviša Milenković, menadžer projekta.

Tokom realizacije projekta održani su okrugli stolovi u Kruševcu, Paraćinu, Kraljevu i Aleksincu o problemu bezbednosti novinara. Takođe je održana debata na kojoj su učestvovali novinari iz Pomoravskog, Rasinskog, Raškog i Nišavskog okruga. Za novinare iz četiri okruga održana je i radionica. Na njoj su predavači bili stručnjaci za bezbednost novinara Rade Đurić i Marija Babić iz NUNS-a.

Rezultati

Smatram da smo ostvarili sve planirane rezultate predviđene na početku projekta. Novinari iz četiri okruga su sada osnaženi i ohrabreni da deluju u slučaju da im je bezbednost ugrožena ali i mnogo bolje informisani o procedurama koje im stoje na raspolaganju. Mislim da je i javnost u ova četiri okruga, kao i u čitavoj Srbiji, sada bolje informisana o problemima sa kojima se u svom radu susreću novinari. Značajno je i međusobno povezivanje novinara, odnosno stvaranje neformalne mreže za zaštitu i reakciju. Pohvalno je i što su na tri okrugla stola kao i na završnoj radionici prisustvovali i predstavnici tužilaštava i policije koji se bave problematikom bezbednosti novinara”, dodao je Milenković.

Milenković naglašava da svaki od četiri okruga u kojima je realizovan projekat ima neke svoje specifičnosti kada je reč o bezbednosti novinara.

Novinarima je najteže kada vide da su sami i da niko ne reaguje kada ih neko napadne. Zato je neophodno još više raditi na solidarnosti. Preporuka iz policije i tužilaštva je da se svi slučajevi ugrožavanja, bez obzira da li je reč o verbalnim pretnjama, pretnjama preko društvenih mreža ili neki drugi načini, prijavljuju nadležnim organima kako bi oni mogli adekvatno da reaguju“, zaključio je Slaviša Milenković.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!