Pažnja !Zdravlje

Od danas važe strože mere

Štab za vanredne situacije grada Kruševca je doneo sledeće zaključke u skladu sa epidemiološkom situacijom na teritoriji grada Kruševca.

1. Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti. Vršiti kontrolu nošenja maski u svakoj prilici.

2. Zabranjuje se okupljanje više od 5 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su: radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).

U koliko u ovim objektima postoje kafeterije/menze i slični prostori gde se prodaju i služe voda, sokovi ili hrana, zabranjuje se njihov rad do daljnjeg kako bi se smanjilo okupljanje većer broja osoba na jednom mestu i skratilo vreme boravka u zatvorenim prostorima.

Rad tržnih centara je moguć uz poštovanje zabrane okupljanja ljudi, uz obavezno poštovanje fizičke distance u lokalima i drugim objektima unutar tržnog centra.

3. Zabranjuje se organizovanje svečanosti kao što su svadbe, rođendani, proslave krštenja u ugostiteljskim objektima, dečijim igraonicama itd. Zabranjuje se sportske i druge manifestacije zabavnog karaktera (koncerti, utakmice…)

4. Ograničava se rad trgovačkih i ugostiteljskih objekata (tržni centri, marketi, kafići, barovi, restorani, hoteli-hotelski restorani, kladionice koje pružaju ugostiteljske usluge, kazina, igraonice za decu i svi ostali objekti) na teritoriji grada Kruševca do 18:00 časova i navedeno ograničenje traje do 05:00 časova idućeg dana. Nalaže se gore navedenim objektima striktno poštovanje svih epidemioloških-sanitarnih mera propisanih Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti COVID-19 koju je donela Vlade Republike Srbije.

5. Apoteke, dostave hrane, delovi benzinskih stanica za naplatu i točenje goriva i privredni subjekti koji rade i treću smenu su izuzete od mera iz tačke 4.

6. Rad ugostiteljskih objekata prilagoditi tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje uz poštovanje obavezne distance od 2 metra između stolova. Broj osoba u objektu ograničava se tako da je moguće obezbediti udaljenost od najmanje dva metra od drugih osoba u svim pravcima. Svi zaposleni su u obavezi da nose maske i/ili vizire i rukavica, dok su poslodavci dužni da obezbede adekvatna sredstva za dezinfekciju ruku koja će biti lako dostupna. Na ulazu u objekat postaviti dezo-barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije. U samom objektu potrebno je što češhe sprovođenje dezinfekcije. U toaletima obezbediti tečni sapun i papirne ubruse.

7. Preporučuje se svim obrazovnim ustanovama da organizuju rad prema trenutnoj zdravstveno epidemiološkoj situaciji i nastave sa poštovanjem svih epidemioloških mera koje propisuje Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja i Vlada Republike Srbije.

8. Omogućiti rad od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

9. Nalaže se da PU „Nata Veljković“ Kruševac sprovede sve mere zaštite u skladu sa uputstvima nadležnog ministarstva. Preporuka roditeljima je da čuvanje dece organizuju mimo vrtića, osim ako radne obaveze roditelja to ne dozvoljavaju.

10. U javnom prevozu (gradski, međugradski, i drugi organizovani prevoz) uvesti strogu kontrolu obaveze nošenja zaštitne maske uz ograničenje maksimalnog broja putnika na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozipa. Licima bez zaštitne maske se zabranjuje ulaz vozilo javnog prevoza ili organizovanog prevoza. Broj i raspored putnika u vozilu treba da bude takav da svako drugo sedište bude prazno a mesta za sedenje budu obeležena po dijagonali tako da je ispred, iza i pored svakog putnika prazno sedište. Vozači taksi vozila su u obavezi da imaju adekvatnu zaštitu (nošenje maski i rukavica) uz postavljanje zaštitne pregrade radi distanciranja od putnika u vozilu, kao i čestih provetravanja i dezinfekcija vozila. Autobuska i železnička stanica radiće po jasno utvrđenom rasporedu voznog reda uz strogo poštovanje svih epidemioloških mera, stalno dostupnim dezinfekcionim sredstvima kao i dezinfekcijom stanice minimum dva puta dnevno.

11. Zabranjuje se rad zatvorenih i otvorenih bazena, SPA i Wellness centara. Zabrana upotrebe bazena ne odnosi se na profesionalni sport i upotrebu u svrhu lečenja uz poštovanje preventivnih mera.

12. U parkovima, dečjim i sportskim igralištima i tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do 5 osoba. Zabranjuje se boravak u grupi koju čini više od 5 osoba, osim ako ne žive u istom domaćinstvu i u kojem inače ne primenjuju meru fizičkog distanciranja.

13. U verskim objektima, i prilikom verskih obreda (krštenja, pričešća, venčanja, opela i dr.) sprovoditi sve mere lične zaštite.

14. Rad kozmetičkih, frizerskih salona, salona lepote, organizovati uz sprovođenje svih mera zaštite od strane zaposlenih (nošenje zaštitne maske, vizira i rukavica).

15. Ograničava se broj osoba rekreativaca u zatvorenom prostoru na najviše 5 osoba uključujući i trenera.

16. Obustaviti treninge kolektivnih sportova i sportova sa kontaktom, za treniranje profesionalnih sportista upravljati se prema instrukcijama Ministarstva za sport.

17. Zabranjuje se održavanje proba hora, folklora i plesova.

18. U svim objektima javne namene javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, banke, pošte, trgovinski objekti, tržni centri i drugi) potrebno je sprovoditi čestu dezinfekciju – minimum jednom dnevno odgovarajuhim dezinfekcionim sredstvima po preporukama Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

19. Preporuka da se u stambenim zgradama sprovodi minimum jedanput dnevno dezinfekcija zajedničkih prostorija uz upotrebu adekvatnih dezinfekcionih sredstava po preporuci Ministarstva zdravlja PC (ulaza, hodnika, stepeništa, liftova, podruma, vešernica i sl.)

20. Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije) kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

21. Nastaviti sa pojačanim zajedničkim inspekcijskim nadzorom u koordinaciji inspekciskih organa Grada Kruševca i republičkih inspekciskih organa, kao i drugih državnih organa na nivou Rasinskog upravnog okruga, naročito uz sprovođenje stroge kontrole u vozilima javnog prevoza i objekata koji su izuzeti od mere ograničenja radnog vremena i rade i posle 18 časova. (apoteke, pumpe točeća mesta )

22. Sve navedene mere stupaju na snagu od utorka 24.11.2020. godine i važiće 10 narednih dana.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!