Društvo

Tehnološki fakultet u Leskovcu – mladi Kruševljani osvajaju Evropu

Kruševac je ponosan, jer njegovi sugrađani ostvaruju samo najbolje rezultate. Tehnološki fakultet u Leskovcu još jednom je potvrdio svoju reputaciju vrhunskih inovatora u oblasti prehrambene tehnologije. Na nacionalnom takmičenju Ecotrophelia Srbija, održanom 17. juna 2024. godine u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, studenti ovog fakulteta, a naši sugrađani, osvojili su prvo mesto. Time su se plasirali na prestižno evropsko takmičenje Ecotrophelia Europe 2024 u Parizu. Oni će biti jedini predstavnici Srbije u konkurenciji velikog broja evropskih fakulteta.

Pobednički tim činili su Kristina Barbulović i Andrija Dakić iz Kruševca, kao i njihove kolege Milica Stojković i Dmitrij Obvincev. Svi oni su studenti modula Prehrambene tehnologije i bezbednost hrane. Andrija je pre upisa na Tehnološki fakultet završio Gimnaziju u Kruševcu, i trenutno je jedan od najboljih studenata Fakulteta. On od početka studija prima stipendiju jedne kompanije kod koje je već obavio stažiranje i očekuje ga potpisivanje ugovora. Kristina je bivši đak Hemijsko-tehnološke škole u Kruševcu. Uspešno je položila sve ispite i pred njom je odbrana master rada. Takođe se nada brzom zaposlenju, jer su mnoge njene kolege već počele sa radom u struci još tokom studija.

Inovativni proizvod

Njihov ekoinovativni proizvod je Fasolo, veganski namaz od crvenog pasulja i tropa šargarepe sa začinskim biljem. Impresionirao je žiri, ali i predstavnike kompanija. Do ideje za proizvod došli su sami. A uz pomoć profesora na Fakultetu napisali su projekat i svoju ideju sproveli do realizacije. Mentorski tim činile su dr Ivana Karabegović, dr Bojana Danilović i dr Sandra Stamenković Stojanović sa katedre za Prehrambene tehnologije i biotehnologije. Sve uz značajnu pomoć doktoranta Čedomira Dimića, sa modula industrijski dizajn tekstila i odeće, koji je radio na dizajnu etikete proizvoda.

fasolo

„Prethodio nam je ozbiljan rad. Studenti su zaista bili sjajni. Prošli su sve faze izrade jednog proizvoda: od sirovina i izbora sastojaka, nutritivne tablice, preko HACCP plana pa sve do projekcija cena i godišnjeg rasta. Zajednički trud i višegodišnja posvećenost razvoju proizvoda dovela je do ovog rezultata, a sada se spremamo da ostavimo što bolji utisak i u Parizu“ – kaže Sandra Stamenković Stojanović, jedna od mentorki tima.

Uspeh naših studenata još je jedna potvrda kvaliteta obrazovanja koji su stekli najpre u srednjim školama, a onda i na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, koji je deo Univerziteta u Nišu. Fakultet nudi šest različitih modula: Farmaceutsko-kozmetičke tehnologije, Materijali i hemijske tehnologije, Ekološko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija i bezbednost hrane, Industrijski dizajn tekstila i odeće i Informacioni sistemi u tehnološkim procesima. Upis za prvu godinu osnovnih akademskih studija je u toku, a svi studenti se upisuju na budžetu.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!