DruštvoSaradnja

KAMPANJA KOJA JE UJEDINILA ZAJEDNICU: Devojčice će promeniti svet!

Alternativni centar za devojke je organizacija koja ove godine obeležava 10 godina od svog osnivanja.

Tokom svih ovih godina članice Alternativnog centra za devojke radile su na stvaranju boljeg i ravnopravnijeg društva za svaku devojku i devojčicu. Pored svih projekata i programa koje su radile tokom godina, prepoznatljive su i po kampanji ,,Podrži Super devojčice” koja je otpočela 2021.godine i sastoji se od prikupljanja sredstava za dodeljivanje jednokratnih stipendija devojčicama.

Jubilej Alternativnog centra za devojke protekao je u znaku kampanje za Super devojčice FOTO: Privatna arhiva
Jubilej Alternativnog centra za devojke protekao je u znaku kampanje za Super devojčice FOTO: Privatna arhiva

Prva kampanja je, kako kažu, bila najizazovnija, jer su se tada prvi put oprobale u tome da od zajednice prikupljaju novac za stipendiranje. Dodatni izazov tada je bila pandemija virusa Covid19.  Očekivanja su nadmašena, jer je predviđena suma bila uveliko premašena, a odgovor i reakcija zajednice su bili veoma pozitivni.

Kako je nastala ideja za ovu kampanju?

– Ideja je nastala iz potrebe koju smo prepoznale tokom dugogodišnjeg rada. Baveći se razumevanjem položaja devojčica, devojaka i žena, kao i ulaganjem velikog truda u poboljšanje tog položaja, kampanja je došla kao odgovor i reakcija. Cilj nam je da sa jedne strane podržimo finansijski i afirmišemo obrazovanje i negovanje talenata kod devojčica, ali i da sa druge strane podstaknemo širu javnost na razumevanje njihovog položaja i podršku.- govori Andrijana Kocić, programska koordinatorka udruženja.

Na pitanje čiju podršku su imale u toku sakupljanja sredstava za kampanju, Andrijana ističe sledeće:

– Najveću podršku imamo od onih, koje su u ovoj kampanji prepoznale sebe u tim godinama, od žena koje su se tokom odrastanja borile za ostvarenje svojih ciljeva, a koje su sada u prilici da podrže razvoj drugih devojčica.

Podrška dolazi i od različitih privrednih subjekata, IT kompanija, od žena preduzetnica i aktivistkinja.

– Prikupljanje novčanih sredstava trajalo je do 10. oktobra. Predviđeni iznos je premašen, donacijama građana, građanki i pravnih lica. Trag fondacija dodala je iznos do 350.000 dinara.

U ovogodišnjoj kampanji za Super devojčice je prikupljeno 403.807 dinara FOTO: Privatna arhivaVeliku ulogu ima i Catalyst Balkans fondacija, koja stoji iza platforme donacije.rs putem koje se novac prikuplja. Mediji su doprineli vidljivosti kampanje, kako bi što veći broj ljudi koji su prilici da doniraju saznali za nju. Značajnu ulogu imaju i društvene mreže putem kojih obezbeđujemo vidljivost kampanje, uz podršku prethodnih stipendistkinja, koje su velika podrška budućim Super devojčicama, i aktivistkinja koje prepoznaju značaj ove ideje.

Sakupljena je suma od 403.807 dinara, što je cilj premašilo za 44%. Umesto planiranih 10, ove godine biće podeljeno 20 stipendija za talentovane devojčice. Cela ova kampanja inspirisana je Međunarodnim danom devojčica, koji se obeležava 11.oktobra.

– U narednom periodu očekuje nas dodela stipendija Super devojčicama, a nakon toga sledi niz edukativnih aktivnosti namenjenih tinejdžerkama i mladim aktivistkinjama.-dodaje Andrijana Kocić.

Izvor: KruševacPRESS

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!