DruštvoPrivreda

Ministarstvo privrede raspisalo javne pozive

Ministarstvo privrede raspisalo je tri javna poziva. Na osnovu njih će malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP) staviti na raspolaganje 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca. Bespovratna sredstva Ministarstva privrede obezbeđena su kroz tri programa podrške. Programi su za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i nabavku opreme.

U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini Ministarstvo je opredelilo 500 miliona dinara. To ide za bespovratna sredstava, za koja se preduzeća mogu prijaviti od danas. Program je kombinacija granta koji čini do 20 odsto investicije, dok preostalih 80 odsto čini povoljan kredit Fonda za razvoj. U cilju ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo privrede će preduzećima iz najnerazvijenijih lokalnih samouprava odobravati i veće učešće bespovratnih sredstava, čak do 30 odsto ukupne investicije.

Ostalo

Za početnike u poslovanju i firme u početnoj fazi razvoja, Ministarstvo je obezbedilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je takođe kombinacija granta koji može činiti 30 odsto investicije, i povoljnog kredita Fonda za preostalih 70 odsto ulaganja. I po ovom programu će se odobravati veće učešće granta za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava – do 40 odsto ukupne investicije.

Programom podrške malim preduzećima za nabavku nove opreme u 2019. godini, Ministarstvo je obezbedilo čak milijardu dinara za bespovratna sredstva. U okviru ovog programa, raspisan javni poziv za partnere u sufinansiranju, odnosno banke i lizing kuće. Poziv će biti otvoren do 11. februara. Po okončanju izbora partnera na programu i potpisivanja ugovora, Ministarstvo privrede će raspisati i javni poziv za mala i mikro preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći. Program je koncipiran tako da grant može činiti 25 odsto vrednosti opreme, 70 odsto troškova finansiraju partneri kreditom ili lizingom. Preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća.

Ministarstvo privrede godinama unazad sprovodi programe podrške za MSPP sektor. Iz godine u godinu je konkursna dokumentacija sve jednostavnija. Cilj je sistemska podrška MSPP sektoru, unapređenje njihove konkurentnosti i modernizacija proizvodnje, podrška za započinjanje i širenje biznisa, otvaranje novih radnih mesta i doprinos ukupnom privrednom rastu.

Sve informacije i dokumentacija dostupni su na internet stranici Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs. Javni pozivi će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2019. godine.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!