Društvo

Jesenje glavobolje

Gledano kroz novčanike, upravo počinje najstresniji period u životu svakog roditelja koji ima školarce. Počinju “jesenje glavobolje”… Što kažu, ne zna čovek da li da se prvo hvata za glavu ili za novčanik. A ova sezona, kad svakodnevno slušamo o poskupljenju svega što nam je potrebno za život, sa novim cenama opreme za školarce biće posebno bolna. Zato su akcije po radnjama počeli da prate čak i oni koji to ranije nisu radili. Što bi rekli pojedini roditelji, obrni – okreni ovog septembra bankrot nam ne gine.

Prodavci tvrde da se manje kupuje ove sezone nego ranije. Kažu, tome je malo doprinela, pored skupoće, i ponovna priča o porastu broja obolelih od korone. Roditelji strahuju od eventualnog prelaska na onlajn nastavu.

Cene

Ono najosnovnije ipak se kupuje. Sveske A5 se mogu naći po ceni od 35 do 99 dinara, u zavisnosti od kvaliteta i broja listova, a A4 format košta od 100 do 180 dinara. Najjeftinije tempere su 180 dinara, drvene bojice takodje od 180, a flomasteri od 220 dinara. Rančevi se razlikuju po kvalitetu, veličini i uzrastu kojem su namenjeni, a cena je od 1000 do 4000 dinara. Nešto od školskog pribora može se naći i u marketima.

Kada je garderoba u pitanju, sve nove kolekcije, po rečima prodavaca u gradu, stigle su sa novim cenama. Ponuda je, dodaju, prilagodjena svačijem džepu. Ali, koliko god da pokušavate da uštedite ukoliko planirate da pazarite recimo trenerku, patike, farmerice, neki duks, srednjeg kvaliteta, bez 10 000 dinara ne krećite u kupovinu.

Udžbenici su, opet, posebna priča. S obzirom na ne tako niske cene udžbeničkih kompleta, mnogi roditelji, pribegavali su kupovini polovnih knjiga, što se i te kako isplatilo. Medjutim, s obzirom na to da tome pribegavaju skoro svi, jer nove knjige puno koštaju, čak do 18 000 dinara, primetno je da su počele da rastu i cene polovnih knjiga. Nekada je polovni udžbenik koštao kao trećina ili polovina novog, sada i više od toga, naročito ako je očuvan.

Učenici nižih razreda, od 1. do 4., nisu u mogućnosti da koriste polovne udžbenike. Kod njih se u većini knjiga piše, te su njima nove knjige neophodne. Tačno je i to da su cene za niže razrede upola manje od onih za više razrede. Ali, tačno je i to da postoje knjige različitih izdavača, a razlike u ceni izmedju najjeftinijih i najskupljih su drastične. Zato mnogi roditelji opravdano negoduju. Primera radi, cena kompleta za treći razred može, u zavisnosti od izdavača, a izdavača bira škola, da se kupi za 9 540 dinara, ali i za oko 1 200 dinara.

I ostalo je skupo

U ovom periodu tu su i ostali troškovi koji nas tradicionalno čekaju s jeseni. Zimnicu i ogrev, cene goriva i nestašicu šećera – bolje da ne pominjemo. A plate…

Kako god bilo, većini roditelja, naročito onih koji imaju više od jednog đaka, jesenje glavobolje ovog septembra svakako sleduju u ozbiljnim količinama.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!