Društvo

I Trenčin video moć “zmajeva”

Slovački grad Trenčin je bio mesto u kome su srpski badminton reprezentativci osvojili tri zlata, srebro i bronzu. Marija Sudimac, Sara Lončar, Sergej Lukić i Mihajlo Tomić su dominirali na turniru Evropskog kupa za igrače do 17 godina. Fantastična juniorska četvorka nastavila je da hara međunarodnom scenom… U ovom slovačkom gradiću od 28. do 30. septembra 2018, na turniru Slovak Youth U17 2018, naši igrači su još jednom pokazali kvalitet.

Tomić bio najbolji

Sa dva trofeja Tomić je u konkurenciji 173 takmičara i takmičarki iz 20-tak zemalja pojedinačno bio najuspešniji igrač u Slovačkoj. Naš reprezentativac je u paru sa Sergejom Lukićem prvo trijumfovao u muškom dublu. Njih dvojica su u finalu u tri seta savladali poljsku kombinaciju Mikolaj Piorkovski, Mikolaj Vrzalik (2:1). Prethodno bili su bolji od Mađara Sebestjena Nađa i Gergelija Šita u prvom kolu (2:0), Ukrajinaca Danila Dubinskog i Vitalija Reva u drugom (2:0), njihovih sunarodnika Artem Nosova i Vičeslava Jakovljeva u četvrtfinalu (2:0), te Austrijanaca Kaia Niderhubera i Mihaila Tomića u polufinalu (2:0).

Drugi pehar u Trenčinu Tomić je osvojio u mešovitom dublu sa Lončarevom. Pohod na tron srpski miks je počeo pobedom u drugom kolu nad Vitalijem Revom i Varvarom Frolovom iz Ukrajine (2:0). U osmini finala uzeo je meru Poljacima Simonu Maciagu i Aleksandri Radzievskoj (2:1). U četvrtfinalu, takođe poljskom paru, Kajetan Jezijak, Dominika Kojnačka (2:1). Adam Ehm i Marija Ružičkova iz Češke pali su u polufinalu (2:0). U borbi za trofej na pleća oboren još jedan češki miks – Jan Janoštik, Katernina Valentova (2:1).

“Veoma sam srećan što sam turnir u Slovačkoj završio sa maksimalnim učinkom. Imao sam mnogo teških i neizvesnih mečeva ali sam na kraju uspeo da izborim sve pobede i da osvojim dva trofeja”, bio je kratak Tomić.

Marijino novo zlato

Treće zlato u Trenčinu delo je Sudimčeve. Naša reprezentativka bila je dominantna u ženskom singlu u kojem osvojila trofej bez izgubljenog seta. U finalu bila je bolja Čehinje Sonje Horinkove (2:0), u polufinalu od Ukrajinke Marije Stoliarenko (2:0), u četvrtfinalu od Mađarive Petre Mesaroš (2:0), u osmini finala od Čehinje Marije Ružičkove, u drugom kolu od Poljakinje Aleksandre Radzievske (2:0), a na startu turnira od njene sunarodnice Kinge Stokfiš (2:0). U istoj konkurenciji Lončareva je stigla od osmine finala u kojem je poražena od Čehinje Katerine Mikelove (2:0).

Naše reprezentativke su zajedničkim snagama osvojile srebro u ženskom dublu. U okršaju za najviši stepenik postolja izgubile su u tri seta od češke kombinacije Katerina Mikelova, Nela Nemcova (2:1). Prethodno Sudmičeva i Lončareva su nanizale četiri pobede. U prvom kolu su savladale Čehinje Anu Natali Kohutovu i Marketu Kohutovu (2:0), u drugom su bile bolje od Poljakinja Anastasije Kosenčuk i Aleksandre Radzievske (2:0), u četvrtifinalu su nadvisile Bugarke Tanju Ivanovu i Mihaelu Zlatanovu (2:0), a u polufinalu Čehinje Sonju Horinkovu i Katerinu Valentovu (2:0).

“Zadovoljna sam rezultatima na još jednom turniru Evropskog kupa za igrače do 17 godina. U singlu sam stigla do novog trofeja bez obzira što nisam pokazala svoje najbolje partije. Jednostavno, mentalni umor me je sprečio da budem na svom najvišem nivou sve do finalnog meča. U njemu sam se pak pribrala, maksimalno fokusirala i uspela da pobedim jaku protivnicu. Kada je reč o finalu dubla odlučila je malo bolja fizička spremnost rivalki. Lončareva i ja smo odigrale dobar meč iz kojeg možemo da naučimo nešto novo i koji nam je otkrio na čemu bi trebalo da radimo u narednom periodu”, istakla je Sudimčeva i dodala – “Atmosfera u našem timu je, kao i uvek, bila na visokom nivou i ovom prilikom čestitam svojim drugarima iz reprezentacije na odličnim partijama i osvojenim medaljama. Naravno, zahvaljujem se i treneru Draganu Antiću, na pozitivnoj energiji i dobrim savetima”.

Bronza za Sergeja

I u muškom singlu Srbija je u Slovačkoj stigla do odličja. Lukić je prigrabio bronzu izgubivši u meču za polufinale od potonjeg osvajača srebrne medalje, Čeha Andreja Antoške (2:1). Do okršaja za finale naš reprezentativac je očitao lekcije Čehu Štepanu Kalbaču u prvom kolu (2:0), Ukrajincu Andreju Donu u drugom (2:0), Mađaru Sebastijanu Nađu u osmini finala (2:0), te njegovom sunarodniku Balantu Papaiju u četvrtfinalu (2:0).

Reč selektora

“Još jedan uspeh naše talentovane četvorke. Turnir je okupio veliki broj takmičara pa se igralo mnogo mečeva i trebalo je stalno držati koncentraciju i kvalitet igre. Naši igrači su pokazali, kako fizičku spremnost tako i mentalnu snagu, “upisavši” u Slovačkoj čak 26 pobeda i svega tri poraza. Ono što je još bitnije, osim u finalu ženskog dubla, pobedili su u svim neizvesnim duelima. U svakom slučaju svo četvoro naših reprezentativaca pokazali su sigurnost, stabilnost i rutinu u igri na međunarodnoj sceni. Takođe, i na ovom turniru timski duh je bio za desetku”, kazao je pomoći trener badminton reprezentacija Srbije, “čarapan” Dragan Antić.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!